onsdag, oktober 31, 2012

ConEdison

I nästan två år bodde jag i närheten av ConEdisons kraftverk i New York. Varje gång jag passerade tänkte jag att det kunde explodera. Det såg liksom så ut. Och nu i och med stormen så gjorde det just det. Kusligt. Notera särskilt hur alla ljus slocknar efter explosionen.

Mer Florence

Älskar musiken. Och otroligt mycket gossip girl säsong fyra.

Favvosar

I väntan på nästa avsnitt av Gossip Girl. Fina Florence + the Machine.

tisdag, oktober 30, 2012

Newyorktider

När jag arbetade på reppen i New York var tiderna något annorlunda. Då började jag också före åtta men fortsatte till nio på kvällen då jag skickade utkast till min chef som redan var hemma för att äta middag med sin familj. När jag väl var hemma vid halv tio så väntade en till två timmars arbete för att slutföra utkasten som då godkänts av chefen. Men sådana arbetstider funkar bara några månader i sträck. Särskilt som även helgen vigs åt arbete och inte ger tid för återhämtning.

Favvotider

Mina arbetstider varierar beroende på om jag arbetar som företagare eller anställd. Och som anställd om jag är i fält eller på kontor. Men som kontorsanställd så vill jag komma in tidigt och gå tidigt. Helst börjar jag före åtta och går vid fem. Och då vill jag också ha antingen morgonmöte eller morgonfika vid nio och eftermiddagsfika vid tre. Då är jag riktigt kreativ. Tyvärr har min nuvarande arbetsplats reglerade arbetstider nio till halv sex. Inga undantag. Så mitt undantag har blivit att jag kommer in tidigt och går sent. Med lång lunch och mycket fika.

Effektiv

Idag har jag för första gången på väldigt länge en arbetsdag som är helt min egen. Ingen att guida och visa ingen som frågar inga föredrag inga seminarier inga brainstorming sessions inga ad hoc deadlines. Bara att göra-listor, planering och uppföljning. Dessutom fick jag skjuts av en granne och kollega så jag var inne redan före åtta imorse. Fantastiskt. Älskar verkligen att arbeta.

Favvosyssla

Jag älskar att göra monotona saker där jag inte behöver tänka. Skala tjugo kilo potatis, vika hundra servetter eller mangla lakan en hel dag. Nu har jag precis strimlat papper en kvart och känner mig som en ny människa. Liksom den ställtid jag behöver för att sen vara kreativ.

Feisbuk

Georgier har en förkärlek att txta och chatta med latinska bokstäver. Väldigt underhållande när stavningen blir därefter.

söndag, oktober 28, 2012

Alter ego

Joel Kinnaman i Jonas Åkerlunds sköna film för H&M.

fredag, oktober 26, 2012

Foton från Georgien

Imorgon öppnar fotoutställningen We are GeorgiaGalleri Kontrast i Stockholm. Önskar så att jag vore hemma och kunde titta. Dels sju stycken georgiska fotografer men också den prisbelönte svenske fotografen Lars Lindqvist. Utställningen pågår en månad.

torsdag, oktober 25, 2012

Kärlek


Powell stöder Obama.

Så mycket mer än en separation

Nader och Simin - en separation är en välgjord persisk film som verkligen berör och som liksom inte vill lämna en. Alla detaljerna visar så mycket mer än en skilsmässa - visar ett samhälle där religion och politik påverkar varje millimeter och försvårar de enklaste beslut. Detaljer som också visar att vi alla är lika och att kärlek svek oro och moraliska dilemman finns överallt. Både Svenskan och DN har gett lysande recensioner och filmen vann tidigare i år en Oscar.

Bortom arabiska våren

Nu på fredag håller Forum Asien ett seminarium om förutsättningarna för protest mot regimer i Centralasien efter den arabiska våren. Seminariet är en del i serien Euroasiatiska Vägval och delfinansieras av min arbetsgivare Folke Bernadotteakademin. Jag har inte varit på något av Forum Asiens arrangemang så det skulle vara intressant att höra hur det var - om någon går dit.

onsdag, oktober 24, 2012

Ooops

När jag bläddrade mellan lakan och frågade expediten om priset så svarade hon - åh det är dyrt. Istället för att svara priset. Haha. Tänkte att i Sverige har de flesta expediter lärt sig läxan att inte döma hunden efter håren. Iaf inte högt. Anade dessutom viss kulturskillnad då pengar i Tbilisi går i högklackat och inte softa sköna tigersneakers.

Dagens köp

Idag okynneshandlade jag ett par svarta pyjamasbyxor med bruna orangea och blåa små hästar. Gissa om byxorna passar perfekt med ribbat linne svart kavaj och högklackat imorgon. Så sjukt nöjd..!

tisdag, oktober 23, 2012

Om filmkonsumtion

Jag förstår verkligen inte filmbolagen som inte gör det lättare att streama och billigare - och enklare - att köpa och ladda ner. Intressant studie som styrker min tes att filmerna helt enkelt inte finns - men om de finns finns de bara i ett visst geografiskt område och är dessutom tokdyra. Jämförelsevis är ju musikbranschen i framtiden.

måndag, oktober 22, 2012

Sista avsnittet

Såg sista avsnittet av The Wire idag och är helt ledsen. Men när min absoluta favvokaraktär blev skjuten var det iofs slut för min del. Även att jag fortfarande fascineras av borgmästarens alla val och kval.

Älskar TV-serier rent generellt men jag tror att jag blev särskilt fast för att det påminde så mkt om mina kvarter och grannkvarter i New York. Ave D på Manhattan och Brooklyn upp mot Queens. Inte själva kriminaliteten men miljön tegelhusen folket. De gröna gatuskyltarna. Men framförallt gillade jag språket förstås. Mina brittiska kollegor har villigt erkänt att de måste titta med engelska undertexter..

Utmattad

Tog en promenad runt kvarteret för att slänga sopor - tepåsar! - och köpa halstabletter och vatten. En kvart kanske och jag är alldeles mör.

söndag, oktober 21, 2012

Personal shopper

Ibland kan jag inte låta bli att skratta när nytt möter gammalt i Georgien. Precis vid mig finns en liten tjugofyratimmars med en massa fina varor som Actimel och annat som bara vi utlänningar köper. Första intrycket är att wow jag är i väst. Men så dyker den där personen upp. Den som följer efter en genom hela affären. Fair enough om det vore två meter bakom men det är verkligen 20 cm bredvid. Men istället för att irriteras - för det är sjukt irriterande - så har jag istället sett till att få en personal shopper. Glatt frågar jag om datum och kvalitet - kanske finns en big pack? annat märke? Festliga är att de är lika obekväma som vi så mitt initiativ uppskattas. Imorse fick jag brödrekommendation - nej nej nej ta inte den där ta den här om du vill ha gott mörkt bröd. Och den konversationen tog vi till och med på georgiska..!

Förkyld

Vilket äntligen har gett mig lite tid för bloggy. Makalöst hur mitt liv sen juli liksom bara försvunnit. Nya blogger är värdelöst och med alla olika apparater och dålig uppkoppling har jag inte hittat någon skrivarrutin. Men nu är det dags. Saknar mina dagliga anteckningar.