onsdag, augusti 31, 2011

Mackie på rosa moln

Tacka vet jag superfina mackie och the cloud med dropbox. Smarta långsiktiga tidseffektiva användarvänliga underbara lösningar.

JAG HATAR PC SÅ MYCKET ATT JAG KNAPPT KAN ANDAS.

Idag var första dagen jag behövde använda en kontorsdator i mitt arbete. Eftersom jag idag skulle skriva rapport så tog jag med en bärbar dator och skrev rapporten i bilen på vägen hem. Ytterst väl förberedd. Sparade ofta. (För jag har förstått att man gör så med PC.) Sparade en kopia på en sticka. (För jag har förstått att man gör så med PC.) Väl tillbaka på kontoret hade jag två vattentäta kopior. Inom tre minuter var båda spårlöst borta. Och jag var helt oskyldig. Istället för att komma hem halv elva och äntligen få sova lite grann fick jag skriva om hela rapporten och komma hem efter midnatt.

Kvällspasset


Klicka för större bild. Måste ses större!

tisdag, augusti 30, 2011

Nybadad


Mest underhållande är iaf grisarna som bökar runt i leran. Notera även att alla djur befinner sig utanför staketen eftersom staket i Georgien är ett sätt att hålla djuren utestängda och inte instängda..

Oväntat


Fobiska människor göre sig icke besvär i Georgien. En bybo kom bärande på den här nydödade ormen som han hittat i sitt trädgårdsland några minuter tidigare. Tror att han var lika förvånad som jag så han förstod att jag ville fota och la den på vägen för en bättre bild.

Trångt


Korna här är så otroligt söta och lugna men det är ändå med lite fjärilar i magen man rör sig genom koklungorna. Vissa koraser hemma i Sverige har ju ett något annorlunda temperament.

måndag, augusti 29, 2011

Om upploppen i England


Välgjort och belysande reportage i gårdagens Aktuellt 07.27. Den konservative politiker som menar att tonåringarnas familjer ska vräkas, att mänskliga rättigheter är ett skämt och att internet ska censureras - är inte att leka med. De berömda hårdhandskarna dammas av. Eller vad sägs om sexton månaders fängelse för att ha stulit en glass eller fyra års fängelse för att ha kommenterat upploppen på Facebook. I det land i Europa med näst störst klyftor mellan fattiga och rika och där antalet fångar har dubblats på femton år. Krutdurk är bara förnamnet.

Jordskalv

Förra veckan satt jag på sängen när den helt plötsligt började gunga. Väldigt märklig känsla. Samtidigt svängde dörrarna och jag blev lätt åksjuk. Igår kom jag ihåg att fråga vår tolk och mycket riktigt så hade det varit ett jordskalv förra veckan. Visserligen en bit härifrån men ändå. Mitt första vad jag vet. Och inte alls som jag trodde.

Kvällsrunda


Nattskiftet


söndag, augusti 28, 2011

Sååååå besviken

Senaste åren har jag verkligen levt för Gomorron Sveriges begåvade nätutbud. Alla småavsnitt har lagts upp separat på Play - sökbara på presentationstexten. Verkligen det bästabästaste på hela nätet. Och vad gör svt. Lägger ner ett vinnande koncept. Nu får man snällt tröska sig igenom 48 anonyma minuters sammandrag för att se om det kanske finns något av intresse. Vem har tid och ro för det..? Så 90-tal!

Ännu mer bakgård


Samma hus som här.

Offentlig toalett


På min bakgård... Tyvärr.

Nav


Alla ledningar är dragna i luften och vattnet vilar i stora tankar på taken. Ovant för oss som är vana vid att allt är dolt och nedgrävt.

Min bakgård



Otur


lördag, augusti 27, 2011

Hasselnötter en masse

Zugdidi handlar bara om hasselnötter just nu. Här i min trappuppgång.

Hasselnötstransport



Nattöppet



Melontransport



Kreativt motstånd


Palestine, Beer and Oktoberfest Under Occupation från 2009 handlar om Taybehs Oktoberfest och visar en annan sida av Västbanken. Fyrtiotvå minuter som ses i fem avsnitt på YouTube. Like på Face.

torsdag, augusti 25, 2011

Chuck Norris Facts

Läser Chuck Norris och blir alldeles nostalgisk. Min kuratelskollega Oskar läste upp en handfull Chuck Norris Facts varje dag hela våren 2006. Skrattade oändligt mycket. Eller vad sägs om...

Chuck Norris frequently donates blood to the Red Cross. Just never his own.
Ironically, Chuck Norris’ hidden talent is invisibility.
Chuck Norris counted to infinity - twice.
Chuck Norris can send a message to a hidden number.
When Alexander Graham Bell first used his telephone, he realized that he already had two missed calls from Chuck Norris.

En annan verklighet


The remains of a home in the Jordan valley, the family were given no time to remove their belongings, food or water before the Israeli authorities ran it over with a bulldozer. The father of the family has lived here since he was born in 1951. Text och foto Ida Eklund Lindwall.

Vän som just nu arbetar för SEAPPI på Västbanken. Läs mer i Nya Arbetartidningen eller anmäl dig till Reserapporter från Västbanken.

onsdag, augusti 24, 2011

Arbetsplats


Mer om Ganarjiis Mukhuri - Ganmukhuri.

tisdag, augusti 23, 2011

Ännu en dag


Nattfjärilar


Middagslur


söndag, augusti 21, 2011

Eftertryck

lördag, augusti 20, 2011

Åttiotalshumor

Ringde precis hem från min georgiska telefon. Insåg snabbt att det var något fel på linjen så jag lade på och mejlade istället. Under tiden ringer min svenska mobil med en ytterst orolig mamma. Jag hade tydligen låtit helt borta. Med all respekt för att hon blev orolig började jag gapskratta. Det var som i Sällskapsresan när Stig Helmer ringer hem till sin mamma med en bit aluminiumfolie i luren.

Just a paper bag

fredag, augusti 19, 2011

Rundan


Solnedgång


Framsteg


Sommarnöje


torsdag, augusti 18, 2011

Iväg

Älskar att vakna i gryningen och huttrande packa bilen. Se hur de första solstrålarna långsamt skingrar dimman. Känna lugnet infinna sig när vi svänger ut på landsvägen. Alla listor är avbockade allt är packat. Ledsen att lämna men samtidigt förväntansfull att resa. Lätt tårögd ser jag ut över det vackra landskapet och tänker på allt som varit och allt som kommer. Tröttheten kommer smygande och jag vaggas till sömns.

tisdag, augusti 16, 2011

Our deepest fear

Our deepest fear
is not that we are inadequate.
Our deepest fear
is that we are powerful beyond measure.

It is our light, not our darkness,
that most frightens us.
We ask ourselves, who am I to be brilliant,
gorgeous, talented, and fabulous?
Actually, who are you not to be?

You are a child of God.
Your playing small doesn't serve the world.
There's nothing enlightened about shrinking
so that other people won't feel insecure around you.

We are all meant to shine, as children do.
We are born to make manifest
the glory of God that is within us.
It's not just in some of us,
it's in everyone. And as we let our own light shine,
we unconsciously give other people permission to do the same.

As we are liberated from our own fear,
our presence automatically liberates others.

Marianne Williamson i boken Return to Love. På svenska här.

måndag, augusti 15, 2011

Those who think they can and those who think they can't are both right.

Henry Ford

bäng

Antingen bäng som i alldeles borta eller bäng som i mindre begåvad. Och faktiskt kan bäng betyda polisen. Ordet är romani för djävul - beng - ursprungligen från fornindiskans bango som betyder krokig skev vrickad. Kanske hör det även samman med bang som i rädd.

Rebell

Nu har jag kommit till dos and donts på fotokursen och fullkomligt älskar alla donts..

Gå alltid över gränsen - för det är först då du vet var den finns.

Stefan Ohlsson

söndag, augusti 14, 2011

Arabisk vår i svensk sommar

Jag håller med Mats Holm om att Cecilia Uddéns alldeles briljanta och mycket lovande inledning kom av sig lite efter Rolling Stones. Men programmet var ändå mycket bra och gav stor behållning - alldeles särskilt om den poetiska arabiskan med alla dess superlativ. Senaste tio åren har jag velat lära mig arabiska och nu mer än någonsin.

Marathon


Osäker på om videon är officiell men den är magiskt fin.

Sessan


First we take Manhattan...

Midnatt


lördag, augusti 13, 2011

Bulimiskt

Måste titta på 20 timmar fotokurs i ett svep bara för att jag inte tagit tag i det tidigare. Inte alls bra. Mår nästan illa nu. Men jag har tittat på åtta timmar så nu har jag bara tolv kvar. Imorgon kanske....?

För bra för att vara sant

Läser några poäng foto nu och det är smått sjukt att jag har förstått allt på egen hand. Skrattade när läraren sa att för att få känslan mellan hand och öga - rätt motorik - så ska man dels fota varje dag och dels fota från bilen. Konsten att hinna välja formatet för ett foto i hastigheten gör tydligen under för fotoutvecklingen. Jag har ju fotat från bilen ända sedan Georgein 2009. Och cykeln förstås..! LOVE IT..!! Och minst ett foto om dagen - gärna hundra om jag ska vara ärlig. Samtidigt som jag inser hur mycket jag lärde mig under min utbildning till formgivare. Likt.

Sorg


Rundan


Livselixir


Älskar fullmånen. Klicka för större bild.

Förskjutning


Biggie busade med mig och så fick jag den här fina bilden. Förälskad.

Fotofilosofi

Nu har jag precis läst ut Konsten att ta vinnande bilder av Göran Segeholm. Och som vanligt insett en massa saker. Å ena sidan kan jag känna en stor sorg över att jag började fota så sent i livet - trots en barndom fylld av kameror och fotovisningar (eller kanske just därför?). Å andra sidan en lika stor lycka över min aldrig sinande nyfikenhet som gör att jag fortsätter utvecklas och hitta nya uttryckssätt.

Sedan september 2007 så har jag fotat dagligen och kan verkligen se hur bilderna förändrats månad för månad. Med lite perspektiv så inser jag att jag har gått igenom alla de klassiska faserna alldeles på egen hand. Jag kan tydligt se vid vilket foto jag började fota suddigt eller natt eller närbild. Mina inspirationskällor har framförallt varit två fotande vänner - men konkreta råd har stannat vid utrustningen jag köpte 2009.

Som jag redan har nämnt så är fotande för mig en outsinlig källa till glädje och energi. När jag läste boken kunde jag plötsligt sammanfatta allt i konkreta ord eller vad sägs om att jag har blivit bättre på att improvisera, fått större tålamod, börjat invänta en andra chans - ibland till och med kompromissa..! - men framförallt fått helt nya perspektiv genom alla mina misstag. Det är stort att inse att det oftast är just misstagen som leder vidare till nästa medvetandenivå.

fredag, augusti 12, 2011

Spinner som en katt

Mackie är efter fem dagar tillbaka från sjukan - vackrare och snabbare än någonsin. Vet inte vem av oss som spinner mest just nu.

I will study and get ready, and perhaps my chance will come.

Bill Clinton citerar Abraham Lincoln i sin bok My Life. Modest.

onsdag, augusti 10, 2011

Overkligt

Mitt liv utan mackie är smått overkligt. Sedan 1998 har jag bara varit utan bärbar dator en enda gång och det var tre olidliga veckor i mars 2009 i Georgien. Hela mitt liv är ju digitalt. Vänner morgontidning kalender arbete TV film alles. Senaste beskedet är att mackie är på bättringsvägen och åter på fredag. Fingers crossed.

måndag, augusti 08, 2011

Mitt livs kärlek

Mackie befinner sig på sjukan över natten. Känner mig helt tom. Favvotangenterna shift och alt har lagt av - oklart varför. Kvalitén på de senaste två mackarna är visserligen inte i närheten av den spinnande katt jag fick hem 2007 men nu blev det bara för mycket. Utslagna shift och alt är liksom beyond dålig fläkt och hackande trådlöst. Tjuvar till mig lite tid på mammas lilla svarta där jag redan hunnit installera Multifox men det är förstås ohållbart. Antar att jag får tid att läsa nu.

Lyckligt ovetande


Dog off är ett okänt fenomen i svenska djuraffärer och tur är väl det. Idag blev det en nätbeställning för i höst ska jag minsann springa förbi alla aggressiva hundar utan att bli attackerad. Återstår att se om butiken är seriös paketet anländer och produkten fungerar.

Plöjning

Landsväg

söndag, augusti 07, 2011

Skönhet är löftet om lycka.

Beauty is the promise of happiness. Stendahl

Överskattad

En fd kollega på UD hade alltid med sig en bok av Alain de Botton och var alltid lika lyrisk. Entusiasmen smittade av sig och nu äntligen - sent om sider - så har jag läst Essays in Love. Gud så tråkig. Kändes verkligen som en bok som har blivit skriven från pärm till pärm kapitel för kapitel i syfte att få ett yrke och tjäna en slant. Skönt att det är över och väldigt tveksamt om jag ger honom en chans till i framtiden.

Läst och oläst

Sen jag kom hem har jag läst ut boken om Kaukasus samt Ali och Nino. Stretar motvilligt igenom Essays in Love av Alain de Botton och känner mig ytterst desillusionerad. Snart väntar elfte och tolfte kapitlen i Robert Fisks tegelsten The Great War for Civilization. Böcker för återresan är Chasing the Flame som jag läst halva och så Flyga drake och Tusen strålande solar. Läst lite väl mycket på engelska på sistone så det ska bli skönt med två böcker på svenska - även att jag förstås borde läsa dem på originalspråk eftersom det är engelska.

Bubblare är Max Engman Ett långt farväl om Sverige Finland och Ryssland 1809 men den är rysligt tung så jag tror inte den klarar kvalet. Väl hemma i Zugdidi väntar sen ytterligare två böcker om Kaukasus - båda inhandlade på plats i Prospero's. Liksom förstås Анна Каренина.

Om att leva i kappsäck

En stor del - snart större delen - av mitt vuxna liv har jag levt i kappsäck. I Europa och Kina med 20 kg och i USA och Georgien med 40 kg. Nackdelen är att man aldrig kan ta med alla de där fina sakerna som gör livet så mycket vackrare och enklare. Som gör att man inte blir så ledsen eller ensam. Som bara är skönhet. Fördelen är att det känns som storshopping när man kommer hem och öppnar garderoben.

En annan fördel är alla böcker som man ser till att läsa färdigt tills man är hemma igen. För det finns ingen utlandsboendesynd så stor som att bära saker fram och tillbaka utan att ha använt dem. Vikten är alldeles för dyrbar. Nu betar jag av böcker och funderar över vilka som ska med på nästa runda. Samtidigt laddar jag om den nästan tomma resväskan med allt det där fina och peppiga som ännu saknas hemma i Zugdidi.

To be playful and serious at the same time is possible, and it defines the ideal mental condition.

Att vara lekfull och seriös på samma gång är fullt möjligt och definierar det ideala mentala tillståndet. John Dewey citerad av Pia Sundhage.

Svart katt

Blöt katt

Två mörka ögon

lördag, augusti 06, 2011

Såklart att den som har bästa bollen får vara med och spela.

Pia Sundhage i Sommar

Rättvisepatos


Foto Cleis Nordfjell
Alice Bah Kuhnke berättade inte bara om sin annorlunda uppväxt utan också sitt rättvisepatos att alltid - så länge hon lever - arbeta för att alla människor ska få ett drägligt liv. Flera gånger under programmet fick jag gåshud när jag kände igen mig och mitt eget arbete. Ibland har jag svårt att förklara varför jag väljer att flytta långt bort från min familj mina vänner och mitt älskade Klefstad. Men jag vet innerst inne i själen och i maggropen och i ryggmärgen att jag måste.

Dessutom är känslan obeskrivlig när just mitt kunnande och min förhandlingsteknik kan lugna en person och lösa ett sedan länge olöst problem. Samtidigt känner jag mig fortfarande ödmjuk inför mina egna tillkortakommanden och hoppas en gång kunna hantera dem på samma rättframma och humoristiska vis som Alice.

Stolt


Över att ha en utrikesminister som är både allmänbildad och folklig. Som vågar bjuda på sig själv. Och som envist bloggar vidare. Samtidigt som jag inspireras så delar jag vissa funderingar med Enn Kokk.

fredag, augusti 05, 2011

Äntligen


Nu finns min artikel på nätet. Konsten att cykla i New York s 16.

Esse non videri

Egentlig betydelse att verkligen vara och inte bara ge sken av att vara som i Sverige omtolkats till att verka utan att synas. Föredrar originalet.

Guldspegel

Spegelbild



Mandelmassesnittar

Godsaker en masse

Utflykt


Bjärka Säby är så himla fint. Pingstförsamlingen erhöll slottet 1980 och har verkligen renoverat och underhållit med omsorg. Slottscafé med utsökta bakverk bakade i eget bageri. Visningar söndagar 16.00.

Centralt i Tjällmo.

Klockren bostadsannons på Blocket.

torsdag, augusti 04, 2011

En kärlekshistoria


Ali och Nino är en vacker och brutal berättelse om den smått omöjliga kärleken mellan en ung azerisk-muslimsk adelsman och en georgisk-kristen prinsessa i första världskrigets Baku. Boken var ojämn - ibland tråkig - men på många sätt väldigt modern. Beskrivningarna av öst och väst - Asien och Europa - muslimer och kristna var initierade och gav nya insikter. Nu vill jag läsa en massa fin litteratur från Mellanöstern.

Dessutom var det lagom att läsa boken precis efter The Caucasus. Regionen är så sammanflätad och folken så beroende av varandra.

Men det som var den stora behållningen - och som gav gåshud över hela kroppen - var de handfull tillfällen när kärleken mellan Ali och Nino fick orden att dansa över raderna. Glimrande gåtfull vacker och evig. En kärlek så omöjlig och samtidigt så självklar. Så skör och så stark.