lördag, juli 30, 2011

Sällskap


Fjärilen sitter på utsidan av våra 3-4 cm tjocka bepansrade bilfönster.

Väntan

Besökare

Om Kaukasien


Första 70 sidorna av The Caucasus - An Introduction var alldeles för faktaspäckade och svårlästa. Saknades engagemang och känsla. Samtidigt ville jag slutföra boken för att sen läsa tyngre litteratur om Kaukasus för att försöka förstå denna oändliga gåta och källa till konflikter. Snart började boken ta form och någonstans runt sidan 100 började det bli spännande på allvar. Resten var rena sträckläsningen. Rekommenderas verkligen till den som vill förstå mer inte bara om Kaukasus utan även om Ryssland Turkiet EU oljeindustrin och konflikt.

fredag, juli 29, 2011

Rundan

Första rundan i Sverige inom ett dygn efter landning. Lagom varmt lätt vind inga aggressiva hundar inga berusade män. Kort sagt en njutning.

Solnedgång

Majsfält

onsdag, juli 27, 2011

Coach

Korridor


Notera att vi sprintar i korridoren före själva boxningen.

Utrustning

Känslor

Belysning

Entré

Franska skolan

Cravings

Dan före dan och mina cravings är oändliga. Filmjölk hålkaka kavring bregott hushållsost kräftor hemlagade hamburgare lösgodis i en enda salig blandning för att inte tala om sommarsvalka och långa löprundor eller varför inte kattungar höskulle gräsklippning och bärplock. Åh.

tisdag, juli 26, 2011

Värmeknep

Det här med att arbeta i 40-gradig värme har sina sidor. Visserligen har vi luftkonditionering på kontoret och i bilarna men en hel del arbete utförs trots allt utomhus. Förutom det självklara som att äta bra mat och dricka mineralvatten så har jag en del okonventionella knep. Min favorit är helt klart blöta svettband runt handlederna. Kyler riktigt bra.

Ännnu lite varmare

Ååååååååh

Vad jag längtar efter att få åka tåg. Finns det något bättre än ett soligt X2000 med smörgås juice ipod mackie eller bok. På väg. Kanske hem. Kanske fint sällskap. Kanske tyst vagn. Kanske regn för den delen. Rent och fint. Luftkonditionering. Bekvämt. Tryggt. Vackert.

Hotellkorridor

Hotellstolar

Hotelldekoration

Klassiker

Matsal

Lunchrestaurang

måndag, juli 25, 2011

Varmare

lördag, juli 23, 2011

Svalt

Orientaliskt

fredag, juli 22, 2011

Utsikten från mitt fönster

Vändning

Efter att ha nått botten nånstans runt fem så kunde det bara bli bättre. Började kvällsskiftet 18.00 och hade en väldigt intressant kväll med en av favvokollegorna vid min sida. Nu hemkommen och läggdags 01.30.

Otursfredag

Nu när värmeböljan är här för att stanna så tänkte jag att det var dags för min luftkonditionering att vädras. Inga konstigheter. Tills jag kände en alltför bekant doft av bränd plast och inser att det ryker om eluttaget. Hela själva kontakten smälter. Jag drar ut sladden snabbare än blixten och ringer hyresvärden för ännu en dags spring. Så trött.

Iaf. När hyrevärden väl är på plats så ber jag om gas till min gasspis. Sagt och gjort. Vi beställer gas som kommer inom tio minuter. För bra för att vara sant. Förstås. Så snart gasleverantören har gått påpekar jag att det luktar gas. Nejdå inte alls. Så testar hyresvärden med en tändare runt gasballongen. Poff. Ännu än en lång väntan på leverantör.

När väl det var klart diskuterade vi än en gång vattnet och hädanefter skulle det vara frid och fröjd. Garanterat. Hyresvärden går. Jag tänker ta en dusch. Det finns inget vatten. Det är nu 35°C. Jag längtar hem.

Anna-Karin Hatt


Visserligen en väldigt konstlad panelintervju. Men AK är min favvo.

Veckans väder


Notera särskilt när dygnets lägstatemperatur är 30°C.

Kulturkrockar


En dag åkte vi förbi en rad färgglada champagneflaskor som glittrade i solen. Åh wow sa jag högt och log - här har det varit fest! Samtidigt som jag tänkte att det skulle ha varit ett vackert foto om jag hade haft kameran. Då böjde sig vår läkare fram från baksätet och förklarade att när någon dör i en trafikolycka så anländer anhöriga till platsen och dricker champagne. Jag blev helt tyst. Vad svarar man. Än en gång visar det sig hur olika vi kan vara. (Fotot tog jag två dagar senare.)

torsdag, juli 21, 2011

Månadssparande

Och som jag har skrivit tidigare så gör månadsgivare stor skillnad för icke-statliga organisationer. Enklare att planera och genomföra projekt och på så vis få större kontinuitet och effektivitet. En god idé är att ordna autogiro så att pengarna dras innan man hinner sakna dem.

Mina rekommenderade organisationer är Läkare utan gränser, Röda korset, Rädda barnen, UNICEF samt förstås Amnesty - för om full yttrandefrihet skulle råda skulle ingen vara hungrig..!

Afrikas horn


Foto: Jose Cendon / IFRC
Bilderna från Afrikas Horn talar sitt tydliga språk. Stöd gärna någon av alla de organisationer som är på plats och febrilt kämpar för att rädda liv. Så enkelt. Även små summor hjälper. Mina rekommendationer är Läkare utan gränser, Röda korset, Rädda barnen och UNICEF.

onsdag, juli 20, 2011

Svalka

Mindes vagt att det skulle finnas en skogssjö i närheten av Zugdidi så i brist på vatten bestämde jag mig för ett kvällsdopp. Lite av ett äventyr får jag väl erkänna. Men snart simmade jag i en alldeles isande kall sjö omgärdad av berg och skog. Skymning och tyst. Nästan trolskt. Väl tillbaka i Zugdidi kände jag hur kroppen för första gången på över en månad var lycklig. Inser att 36°C och luftfuktighet tär på reserverna.

Halveringstid

Att leva utan el är obekvämt men att leva utan vatten är omöjligt. Sedan igår tidig eftermiddag har vi varit utan vatten och mitt lilla tolvtimmarsförråd är sedan länge slut. Inser med all önskvärd tydlighet att avsaknad av dusch toalett och diskvatten i 36°C inte är någon lek. Grannen var snäll och visade mig en hemlig vattengömma men vi hoppas alla att vattnet är tillbaka till kvällen. Klockan är nu fem.

Ormbunkar

Stenar

Nybadad


Precis upplockad ur mitt vattenglas. Så himla söt.

tisdag, juli 19, 2011

Posten

Neon

Installation


Notera fläkten. Snyggt sätt att slippa röken över bordet.

Omvärldsbevakning

Tiden står still

måndag, juli 18, 2011

Tvättstreck

Vaddtäcken

Ständiga följeslagare


Alla dessa herrelösa hundar krossar mitt hjärta. Samtidigt obehagligt när de fattar tycke för en. Den här följde mig hack i häl en halvtimme.

Zugdidikänsla

Kvarleva

Stenläggning

Business

Soptunna

Promenad

Sällsynt

Liljor

Välbesökt

söndag, juli 17, 2011

Överväldigande

Kafferast