lördag, april 30, 2011

Aziza

Apoteksbiträdet idag hette Aziza och efter en stunds georgienprat frågade jag om hon kom från Afghanistan. Hela hon lyste upp och så frågade hon om jag hade läst Tusen strålande solar. Skrattade lite och tänkte att det är så svenskar känner till Afghanistan. Inte än svarade jag och förklarade att min själsfrände och mentor Aziz kommer från Afghanistan. Så visade det sig att Aziza betydde omtyckt. Så himla fint.

Årets bild


Nästan så man tror att det är ett montage. Via S på face.

Rundan


Ah. Idag var det riktigt segt. Anar att jag har ätit för dåligt och sovit för lite. Så väl hemma blev det ägg, leverpastejsmörgås och mammas supergoda rabarberplommonkräm. Nu sovdags om än lite sent.

Skuggor

Falurött

Kaxig

fredag, april 29, 2011

Kungsgatan


Så himla fint det blir längs Kungsgatan. Småpratade med den lika trevliga som hängivna trädgårdsmästaren och palmen är från Nya Zeeland och heter något i stil med Dixia. Bor inomhus på vintern och ser lite ut som en ormbunke nedstoppad i en palmstam. Fin.

Lilla fiskaregatan

Bakom kulisserna

Häromdan överraskade jag en vän ordentligt när jag upplyste om mitt sätt att hantera överbelastning. Jag noterar vad som ska göras och delar sedan in det i sjok som avpassas efter varandra inom en time slot. Man skulle kunna kalla det ett minutschema. När jag väl har koll på när var och hur så hittar jag enkelt tid för en lunch eller fika. Därför min fina vän som sett mig som så laidback nu fick en smärre chock när jag i allt högvarv meddelade att time slot var över. Lite underhållande.

Högvarv

Känns som att minutvisaren varvar sig själv just nu.

torsdag, april 28, 2011

Träffande

Stephan Mendel-Enks krönika om varför män trivs i äktenskap. Reservation för att den tyvärr inte är särskilt välskriven.

Sövande

Ett tveksamt fungerande internet borde patenteras som sömnmedel.

Nybörjare

Aldrig varit i friluftsbranschen. Aldrig varit längre från en verkstad eller verktygslåda att jag behövt tänka på lätt praktisk packning. Men nu plötsligt regnar det kängor byxor pannlampor multitools och allehanda praktiska ting som jag inte kan alls. Just nu lite frustrerad för att jag inte vet om jag köper rätt. Ser redan fram emot nästa omgång när jag vet vad jag använder hur och varför. När det blir lika roligt som techstuff.

onsdag, april 27, 2011

Kvällsrunda

Liten kebab med hälften kött vid sextiden ikväll grundade fint för en runda framåt halv nio. Andningen var avslappnad och greppet lagom men musklerna var alldeles för trötta - så det blev sex aningen matta men stabila kilometer. Nu nyduschad och nerbäddad i soffan med en hel massa endorfiner och newyorknostalgi med Gossip Girl. xoxo

Oändlig nostalgi


Märkligt det där men så snart jag börjar packa så lyssnar jag på gammalt och bortglömt och gärna lite - mycket! - cheesy. Som Boy II Men hjärta och smärta med färgmatchade klädbyten.

tisdag, april 26, 2011

Backup

Bloggy har idag en kopia. Så enkelt. Bättre sent än aldrig.

måndag, april 25, 2011

Sudd


Min egen ljusfavvo har inte ens landat på bloggy bara på strolling.

Magi


När linsen själv tolkar belysningen. Rebloggat från Gustaf.

Söndagskväll

Och jag tänker på döden. Egentligen gör jag det ofta så det är inget märkvärdigt i sig. Mina föräldrar har alltid varit väldigt öppna med det faktum att vi alla kommer att dö förr eller senare och jag har noggrant upprättat testamente. Men när jag nu lite mer konkret ska bestämma mig för begravningen är jag helt renons på känslor. Kista, musik och kyrka känns avlägset. Kremering eller jordbegravning ännu mer.

Medan jag funderar på ovanstående så formulerar jag mitt elektroniska testamente eller testamentet för mina sociala medier. Frågorna som uppstår är inte lätta på något som helst vis. Vem ska få läsa allt som jag har skrivit på mackie. Vem ska få bestämma över bloggy. Vem gör vad med mina foton. Vem vill ta ansvar för att avsluta min facebook. Svårt att vara efterlevande inte minst. Så jag tar gärna emot tankar och sidor. Samtidigt känns dokumenten lite grann som peppar peppar..

In action


Finaste vännen provcyklade.

Stålhästen


Fin ny bekantskap sportade lika fin cykel. Notera livbojen i mitten.

Självplock

Visit

söndag, april 24, 2011

Ackumulerat löptryck

Märkligt det här men min kropp fullständigt hungrar efter löpning. Kanske för att jag hann påbörja löpträningen innan jag fick hjärnskakning i mars. När jag låg där i sängen utan dator TV böcker eller musik kunde jag knappt tänka på nåt annat än hur härligt det var att springa. Så mycket bättre att löpningen nu tokladdats i benen.

Sprungit två veckor nu men de senaste gångerna har jag fått håll helt utan anledning och därför varvat löpningen med gång. Dubblade distansen till lite drygt 8 km så det blev iaf 4 km sprunget per runda. Idag gick det däremot bättre. Andra andningen kom vid rekordtidiga 3 km och sen intervallade jag resten av milen utan några som helst dippar. Kändes som att simma när armarna drog genom den lagom ljumma luften som liksom bar upp mig. Alldeles alldeles underbart.

Säsongens första mil i strålande solsken

Miljöombyte


I ordets rätta bemärkelse. Nästa söndag lämnar jag varmtempererade södra Sverige för subtropiska Zugdidi i Georgien. Samtidigt lämnar jag gårdsliv och företagande för georgiskt småstadsliv och kontrakt. Känns som alltid vemodigt att lämna men spännande att flytta.

Mitt uppdrag är att vara observatör för EUMM som sedan oktober 2008 har varit i Georgien för att övervaka att fredsöverenskommelserna från 2008 efterlevs. Kanske värt att understryka att EUMM är en civil insats med fokus på stabilisering och normalisering.

Eftersom jag redan nu vet att jag kommer att stanna ett tag och att det är andra gången jag bor i Georgien så tror jag att jag vet hur jag ska lösa värme, dusch och trådlöst. Men erfarenheten säger mig att man bör ta det piano med förväntningarna.

Кто ищет, тот всегда найдёт.

Mejlas lite med min gamla ryskalärare vid FN i New York. En vis och varm och alldeles underbar person som jag saknar en masse. Igår skrev hon - apropå att få tid till fortsatta ryskastudier - om ett русская пословица och jag kunde inte låta bli att le när jag läste att den som söker skall finna. Språk är så himla lika ändå.

lördag, april 23, 2011

Påsklunch

Sällskap i solen

Trädgårdsarbete

Vagn

Slottsliv


En favvoserie är helt klart Slottsliv på TV8. Peder Lamm besöker svenska slott och herresäten och samtalar lättsamt med familjerna under matlagning och jakt. Än så länge har jag bara sett tre halva avsnitt men redan förtjust i Viveca ÅkerhielmDylta Bruk. I genuint lantlig klädsel och med glimten i ögat jagar hon vildsvin och rensar gös. Glammig och rekordelig på en och samma gång.

fredag, april 22, 2011

Lika som bär


Georgiska och burmesiska. Mina två geografiska specialiteter. Slump?

En himla massa kärlek till Malmö


Foto sr.se
Igår tipsade mamma om Varför vill alla bo i Malmö? och idag Vibeke. Så nu tipsar jag vidare. Malmö är värt alla superlativ värda namnet. Myllrande nydanande vackert och mångkulturellt. Lyssna och njut.

Du kommer gå långt


Lyssna på the real deal och läs texten.

Q


Dag Hammarskjöld var inte bara jurist han var även Qurator. Stort.

Lada

Rundan

Pettekulla

Tecken


Någonstans i närheten finns det kor...

Beneath the Roses


Sällan jag sågar något på bloggy men helt kort vill jag nämna att jag inte alls gillade Beneath the Roses på Kulturhuset. Bilderna hade varit amazing utan de vaxdocksliknande människorna som hade placerats ut för att liksom understryka det som redan var underförstått. Som att förstora en text till det dubbla. Det är svårt att koreografera foton och film utan att gå för långt. Roy Andersson är en av få som lyckas.

Kulturhuset

Capital Master Plan

UN Photo Evan Schneider
Lite före- och efterbilder på FN. Eller före- och undertidenbilder kanske snarare. För den som liksom jag fullkomligt älskar FN-byggnaderna i New York och hoppas att renoveringen inte förtar alltför mycket av femtiotalskänslan. Ordet revamp ger mig dock onda aningar.

torsdag, april 21, 2011

Humor


Om någon får långtråkigt under påsken så är mina bitska och svarta noteringar om IT och Genève lätt underhållande. Har skrattat en stund åt Den magiska koden Hardship Kinesisk vattentortyr Mitt Genève Samlade tankar om Genève och Lowtech på gränsen till sammanbrott.

Tskhinvali 2008


Foto AFP. Publicerat hos Radio Svoboda.

Just in case

onsdag, april 20, 2011

Liggande vägguttag med hål

Lever


Av olika anledningar har jag på sistone passerat Stockholm eller stannat i Stockholm en kort tid med flera olika möten. Följaktligen har det blivit en del besök på toaletten på Stockholms Central. Med tanke på att det inte finns speglar på småtoaletterna får man snällt - till allas förtjusning - fixa sig i vimlet. Offentlig morgontoalett är bara förnamnet.

Jag har lärt mig mer på sju år här än under hela skoltiden.

Städare på Cornell University i dokumentären Vardagens universitet eller The Philosopher Kings. Sevärt och på TV just nu.

The foolish man seeks happiness in the distance; the wise grows it under his feet.

James Oppenheim

måndag, april 18, 2011

Emergency Exit


Albert WatsonFotografiska

15 North Exit 25 Las Vegas


Albert WatsonFotografiska var definitivt sevärd. Särskilt filmen.

SL vs MTA


Lite varmt lite avgaser lite broar lite tåg. Kisar och saknar nevvan.

Reality check

Ankomst

söndag, april 17, 2011

Avfärd

Ännu en soft favvo


Hard to come by med Jennie Abrahamson

fredag, april 15, 2011

The Future of Publishing


Såg det här fina klippet på ett föredrag igår. Fuska inte - se hela!

torsdag, april 14, 2011

Grönt gult och lila

Kvällspromenad

onsdag, april 13, 2011

Slomo

Senaste tiden har jag vridit ner tempot på min musik. Rebekka och Jose mainly. Supersoft. Så pass att jag sprang till lugn musik igår.

Sinnesstämning

Allt vi sagt om forskning är uttryck för vår fasta uppfattning att den i grunden är en social verksamhet.

Forskning och skrivande - konsten att skriva enkelt och effektivt

Om valfrihet

Ingenting är svart eller vitt. Idag på lunchen diskuterade vi friskolor och insåg att vi saknade givna svar. Så nu - ännu ett citat från Gudrun Schymans talibantal. Trots allt Dagens rekommenderade läsning.

"Här som på många andra punkter skiljer vi oss från högern som säger att de folkvalda, politikerna inte ska bestämma. Högern säger att politiken inte ska lägga sig i. Att du själv kan och att du själv ska bestämma din väg genom livet. Som kund och konsument. Din uppgift är att välja. Och att välja rätt!

Det låter lockande: Du ska bestämma själv! Visst vill jag det, också, men inom rimliga gränser. Jag vill inte träffa val som utestänger andra människor från att göra sina val.

Jag vill inte kunna välja en "bra" skola till mina barn om jag vet att det för med sig att andras barn får gå i en sämre. Jag vill inte att min rätt till bostad ska föra med sig att andra saknar tak över huvudet. Det finns ett värde för mig, som människa, att veta att jag lever på ett sådant sätt att också andra har det bra. Det finns ett värde för mig att slippa kliva över lik på vägen till jobbet. Det finns ett värde för mig att slippa se människor som rotar i papperskorgar eller sover på parkbänkar. Det finns ett värde för mig att veta att människor, så långt jag kan överblicka, lever väl."

Min vision är ett samhälle där en människas kön överhuvudtaget inte spelar någon roll för hur han eller hon bemöts.

Gudrun Schyman i Talibantalet 2002

Dagens rekommenderade läsning


Det är ingen hemlighet att jag gillar Gudrun Schyman skarpt. Läste igenom hennes talibantal idag och med vissa ideologiska reservationer tyckte jag att det var väldigt bra. Och modigt. Titta bara på hennes resonemang om klass och kön som arbete och kärlek. Hur många politiker vågar prata om kärlek som grund för vårt samhälle.

"Jag ska prata mer om kärlek. För det gäller att sätta ord på det som verkligen är viktigt i livet och i samhället.

Den ojämna fördelningen, och den usla värderingen, av kärleken och omsorgen är grunden för den rådande könsmaktordningen. Vi kvinnor ska ha omsorg om någon annan - och vara till för någon annan - medan mansrollen innehåller en självklar egocentrering - att vara till för sin egen skull. Vill vi, och vågar vi, så ser vi det här överallt; på jobbet, i hemmet, i sängkammaren och djupt inne i våra könsformade identiteter.

Som feminist är jag övertygad om att det här går att ändra på. Det är ju vi själva som skapar könsidentiter och könsmaktordning, alltså kan vi också förändra dem - om vi vill. Jag säger inte att det är lätt eller att det inte kommer att ta tid. Men för en verklig förändring krävs att vi kvinnor tillsammans revolterar mot den rådande ordningen. Och att ni män ger avkall på era privilegier och också revolterar mot den rådande ordningen genom att vägra den utarmade och stereotypa könsroll, som det traditionella samhället erbjuder."

Lite längre ner analyserar Schyman själv reaktionerna på talet:

"Det finns inget skäl att tro att dessa förhållanden baseras på någon naturlag, eller att våra gener eller hormoner tvingar oss till denna ojämlikhet. Alla kvinnor och alla män avviker på något sätt från de könsnormer som dominerar. Kvinnor har ingen särskild förmåga att ge omsorg och kärlek som inte män besitter. I detta ligger tron på förändring: eftersom könsidentiteter och könsmaktordning är skapade av människor så kan kan vi som människor också förändra dem. Min vision är ett samhälle där en människas kön överhuvudtaget inte spelar någon roll för hur han eller hon bemöts. Alltså: ett samhälle som i praktiken respekterar varje människas lika värde."

Framförallt gillar jag att hon aldrig tar avstånd från sina tidigare uttalanden, utan konsekvent står för sin livsåskådning och sin politik.

Analog

Häromkvällen fick jag höra att jag var analog. Hör inte till vanligheterna men ju mer jag tänker på det desto mer gillar jag det. EPIC2014 närmar sig. Updated to EPIC2015.

Lagom

Den perfekta sköna uppfordrande träningsvärken.

tisdag, april 12, 2011

Oväntat


Tanken var att jag skulle gå en långrunda men mitt i all regn och blåst så kunde jag inte motstå frestelsen att springa. Kanske för att rundan skulle gå lite snabbare men framförallt för att jag älskar att springa i oväder. Plötsligt hade jag sprungit sex kilometer och dessutom kommit in i den fantastiska andra andningen redan efter fyra. Helt tagen. Sånt här brukar ta tid för mig. Minst tre veckors träning. Idag andra dagen.

Besvikelse


Efter att ha uppgraderat till Skype 5.0 har jag nu nedgraderat tillbaka till 2.8.0. Femman visade sig omöjlig att trimma i mackiestil. Vilken besvikelse. Tydligen ska betaversionen vara bättre men jag avvaktar.

Skånetrafikens logik del 3

Sätt ett skyddsstängsel mellan två hållplatser så att man inte hinner med anslutningen utan att med livet som insats hoppa över detsamma.

Skånetrafikens logik del 2

Allt löser sig iom att samtliga anslutningar är försenade.

Skånetrafikens logik del 1

Om den rekommenderade färdvägen säger att du hinner på två timmar välj den längre resan på tre timmar annars blir det per automatik fyra.

Tribute


Jurij Gagarin

Oskyldig

Världens skönaste yngre medelålders par har suttit bredvid mig på fiket. Det enda jag har lagt märke till förutom att båda var väldigt vackra var mannens fina sydamerikanskspanska brytning. När de går ser båda på mig och ler. Jag ler också. Så säger mannen Du har inte lyssnat på oss hoppas jag..? Så ler båda stort och jag börjar skratta. För en gångs skull har jag inte tjuvlyssnat och ångrar det direkt.

Apropå Rosengård

Min fine rysktalande vän berättade hur förvånad han är över reaktionerna när han berättar att han bor i Rosengård. Det är ju grönt och fint och alla är vänliga. Min tanke precis. Märkligt hur folk kan vara rädda för ett bostadsområde. Särskilt när de inte ens har varit där.

Mycket ryska på sistone

Skulle ta tåget från Lund till Malmö häromdan. Samtidigt som jag insåg att inga tåg skulle gå den närmsta halvtimmen hittade jag en av mina favvorysktalande studenter vid RWI. I hela tre kvart var jag i himlen. Mycket sovjetisk film och sovjetisk humor men även en hel del om svenskarnas syn på familjen och invandring. Väldigt intressant.

Igår blev det dessutom en ny ukrainsk bekantskap som smickrade mig alldeles väldigt för mitt uttal. Bara det att grammatiken inte följer i samma spår. Anyways. Alltid lika roligt att få briljera lite med de där första klockrena meningarna innan kasusbrottningen börjar på allvar. Noterat att 500 Russian Verbs ser sällskapssjuk ut hemma i bokhyllan.

Expertutlåtande

Idag har jag varit på hälsoundersökning. När sjuksköterskan förvånat kommenterade min ålder så var jag tvungen att ställa följdfrågan. Tänk att ett pro tror att jag är sex år yngre än vad jag är. Tack ma & pa.

Kanalen

måndag, april 11, 2011

Livet på en pinne

Disigt solsken. Femton grader. Tisha tajts. Feta glajjor. Bästaste Nike plusen. Nice tempo i 4 km längs kanalen. Och ingen huvudvärk.

Dagen efter

Känslan av antiklimax dagen efter en deadline är inte min kopp te. Så nu laddar jag för första löparrundan sedan hjärnskakningen.

Öresundsbron


Länge sen nu.