torsdag, mars 31, 2011

Rundan


Så himla härligt väder. Lite duggregn och lagom mjuka grusvägar.

Träningsvärk


Det tog mig halva dagen idag att förstå varför jag hade träningsvärk i baken och låren. Plötsligt mindes jag att vi plockade av ett tak igår. Langade tegelpannor i en mycket distinkt rörelse.

Förkovran


Om någon liksom jag saknar FN så rekommenderar jag min aningen bortglömda tag FN i Genève. Väldigt underhållande måste jag säga.

FN-nostalgi


Åh kan inte låta bli att sakna femtiotalskatakomberna på FN i New York. Vill ha mer brunt och ljusblått i mitt liv snart igen.

Praktik på reppen


Dags för mitt klassiska halvårstips. Ansökan till reppen ska vara inne 1 april - alltså imorgon. Notera att det är höstpraktiken som är roligast och mest intressant. Avundas alla som fortfarande har den framför sig.

Förväntningar

Senaste dagarna har en av mina finaste vänner berättat för mig att jag är vacker trygg smart och vansinnigt inspirerande samtidigt som en annan person menar att jag är bortskämd och nonchalant. Förvånat inser jag hur jag ytterligare stärker mina positiva sidor när jag är med den förstnämnda vännen och tyvärr mina negativa sidor när jag är med den sistnämnda. Som en spiral. Nästan omöjlig att själv påverka.

Snart

Om någon nu undrar vad som har hänt med min löpning så fick jag en hjärnskakning för tre veckor sedan. Visserligen inte första gången men hjärnvila är något av det svåraste jag vet. Inga ljud och inga synintryck på två hela veckor. Gick sådär kan jag väl säga. Men nu är jag så pass återställd att jag kan gå 3 km i rask takt och ytterligare 2 lite lugnare. Så det blir 5 km promenad per dag. Hoppas börja springa nästa vecka.

Idag

Efter nästan en månad i mer eller mindre radioskugga sitter jag nu åter vid dator och trådlöst. Alltså dags att mer ingående sätta sig in i utvecklingen i Libyen. Precis pratat med en god vän som är diplomat vid Libyska representationen vid FN i New York och fått veta att alla diplomaterna där - även officiellt - stödjer folket i kampen mot Khadaffi.

onsdag, mars 30, 2011

Tyra

Hemfärd

Lite stockholmskärlek

Devil in the details

Noterar en känd miljöaktivist slänga en PET-flaska i en soptunna.

Note to self

Aldrig någonsin igen lägga energi på energitjuvar.

tisdag, mars 29, 2011

Förtroende är bra, kontroll är bättre.

Kanske lite paranoia över den men ändå så sann.

Radioskugga

Som en hel del har noterat så hamnade jag i radioskugga en vecka. Isoleringen är dock nu officially over och jag är tillbaka i läsandets och skrivandets underbara värld. Stanna tuned.

onsdag, mars 23, 2011

Drive as slow as possible but as fast as necessary.

Okänt ursprung

söndag, mars 20, 2011

Midnattsdimma

fredag, mars 18, 2011

Echo Lima India November Alpha

Det finns ingen global värld, bara en global västvärld!

Gustaf

Stor humor

Häromdagen fick jag tips om en läsvärd krönika av Teo Härén. Jag läste krönikan och svarade min vän att den var bra men att jag inte är särskilt förtjust i varken Härén eller interesting. Kollade inte närmare på avsändaren. Vilket jag förstås borde ha gjort. En timme senare hade jag nämligen fått mejl från Teo Härén som försiktigt undrade varför jag inte var så förtjust i honom. Hahaha.

Så jag svarade ärligt att jag inte orkar med mer stockholmifierad världsfrånvänd media för inbördes beundran. Hur alla ska renovera och äta ekologiskt och resa till Indien och Kina - på engelska! - för att sen komma hem och berätta hur visa de blivit. Och framförallt hur osvenska de är. Utan att öht begrunda turismens baksida ekologismens omöjlighet konflikters ursprung och - kanske framförallt - kejsarens nya kläder inom tullarna och i närförort. Kanske var lite väl hård..? Kanske är det jag som inte förstår meningen med det svenska livet..?

Ännu inget svar.

onsdag, mars 16, 2011

Biltvätt

måndag, mars 14, 2011

Portraits of Power


Och så här blev resultatet. Till varje foto finns en slinga där fotografen Platon berättar kort om själva tagningen och stämningen utanför Green Room. Rekommenderar att ta sig tid att verkligen lyssna och inse hur de stora sammanhangen vilar i detaljerna. Vissa av slingorna ger gåshud. Förresten samme Platon som fotade Putin för Time 2007.

En helt vanlig dag på FN


Foto Nick Rapaz
När jag var på väg in i Generalförsamlingen för att lyssna på ännu en av alla statschefer som i september varje år talar inför världen så hörde jag mitt namn. Vänder mig om och ser min fina vän Pari uppklädd till tänderna utanför Green Room - där presidenter och premiärministrar håller till före och efter sina tal. Verkligt förvånad över att träffa en civil vän inne på FN-mark frågar jag vad han gör där. Det visar sig att han assisterar en fotograf från The New Yorker som bestämt sig för att fota så många statschefer som möjligt. Så där står en stol mot väggen mitt emot Green Room. En av mitt livs stora gåtor är förstås varför jag inte fotograferade detta. Men varje gång jag gick förbi blinkade jag och Pari i samförstånd mot varandra medan ännu en statschef förevigades.

Bunny Love


Foto Pari Dukovic i NY Times. Älskar rosa och grönt. Älskar suddigt.

söndag, mars 13, 2011

Stora teatern

lördag, mars 12, 2011

Förtjust


Pocky förnekar sig inte. Bättre bild hade jag inte tagit med 5Dn.

Wear It Like a Crown

Åh vad jag älskar Cirkus Cirkör. Verkligen rakt i hjärtat. Intimare på Östgötateatern än på BAM men jag saknade livebandet - Irya Gmeyner är ju en av mina absoluta favoriter sen den kvällen. Cirkör på BAM är en av - om inte den - största av mina kulturupplevelser. En annan favorit är uteföreställningen i Dockan i Malmö i somras. Älskar det suggestiva mörka men ändå underfundiga. Drömmarna. Själen. Alldeles lagom att sova nu.

Misslyckanden som möjligheter

När jag läste juridik var vi några stycken som föreläste på Rosengård i Malmö. Första gången vi kom till vår klass så hade vi bestämt oss för att kort presentera oss själva och därefter berätta om ett avgörande misslyckande som vi hade upplevt i våra liv. Allt från usla gymnasiebetyg och avhoppade studier till uppsägningar eller misslyckade konserter. Dessa berättelser innehöll förstås en hel del pinsamheter och vi såg hur fjortonåringarna vred sig i sina bänkar.

Men så berättade vi plötsligt om hur usla gymnasiebetyg kvittar om man har läst många romaner och skriver 2.0 på högskoleprovet. Eller att den där uppsägningen ledde till universitetet. Eller att den misslyckade konserten blev årets snackis som ledde till fler gig – eller om det var en flickvän jag minns inte riktigt.

Snart såg vi hopp tändas i ögonen framför oss och sedan var det inga som helst problem att diskutera gymnasieval, lokala polisinsatser eller internationell juridik. Genom att vi vågade visa oss både svaga och starka hade vi vunnit alla tjugo hjärtan på ett enda bräde. Gensvaret var enormt. Jag tänker ofta på det när jag spelar allan och försöker bevisa att jag klarar allt. Det är först när man inser sina svagheter och bär dem med stolthet som man vinner empati och kärlek.

Vacker

En mycket god vän till familjen utbrister alltid - alltid! - Åh du vackra! när hon ser mig. Om jag rent faktiskt är vacker eller inte är en annan historia. Men det har liksom blivit en ritual. Åh du vackra! och så en kram och så Åh du vackra! och ett fast tag runt min arm medan hon forskande ser mig i ögonen och frågar vad jag har gjort sen sist. Det fina är att hon verkligen menar vartenda ord och säger det med en sådan värme att jag känner mig så otroligt vacker. Och blir så himla lycklig. Önskar att fler skulle våga vara så varma och generösa.

Nu: Cirkus Cirkör


Åh. Förra gången jag var det Inside Out på BAM i New York. Ikväll blir det Wear It Like a Crown på Östgötateatern. Förtjusning.

Inspirerande


Ingen nyhet att jag är vansinnigt förtjust i Renata Chlumska och hennes äventyrsfilosofi. Väldigt glad att hon fick komma till Go'morron Sverige och prata mer om sig själv och sina äventyr. Del 2 här. Men sommarpratet är fortfarande bäst. Saknar ett svenskt TED.

fredag, mars 11, 2011

Äpplen och päron

Läste Alice Teodorescus krönika om invandring idag och noterar en detalj som jag ofta ser. Att jämföra invandrare i USA med flyktingar i Sverige. Var det något jag lärde mig på UNHCR så var det att flyktingar inte var välkomna till USA då de inte snabbt nog lyckades försörja sig. Sverige stod däremot upp för sitt solidaritetstänkande och tog en större kvot flyktingar trots ökad administration och ökade kostnader. Det är en av anledningarna till att invandringens effekter på samhället och samhällets effekter på invandraren är olika i USA och i Sverige.

Därmed inte sagt att solidaritetstanken i sig skulle vara fel. Eller att svensk migrationspolitik inte förtjänar sin kritik. Eller att USA inte borde ta emot fler flyktingar. Men det är en mycket intressant politisk och ekonomisk dimension som bör noteras i sammanhanget.

Fotofrossa


Rekommenderar verkligen att kika igenom PDN's New and Emerging Photographers to Watch. Vansinnigt vackra foton, fina citat och lagom långa intervjuer. Truly inspirational..!

FN och konsten

Jag kan inte nog understryka hur världsfred och estetik går hand i hand. Min fina vän Pari Dukovic har gjort en fotoserie för UNESCO om turkisk brottning. Magiskt vacker och på klassiskt UN-US-manér är serien föremål för en insamling för att bli förverkligad. Välj själv om du vill stödja eller bara njuta. Mer Pari finns under PDN's 30 New and Emerging Photographers to Watch.

torsdag, mars 10, 2011

LinkedInMania

Jag har verkligen haft svårt för LinkedIn men nu när jag har resignerat måste jag säga att jag till och med gått och blivit lite förtjust. Särskilt gillar jag att äntligen se och förstå vad alla mina konsultvänner faktiskt arbetar med om dagarna. Mer summaries åt folket helt enkelt.

tisdag, mars 08, 2011

Vis av erfarenhet

För lite sen så pratade jag erfarenheter med en vän som sa att han den hårda vägen lärt sig you snooze you lose. I samma andetag insåg jag att min lärdom var den motsatta - genvägar är senvägar. Fascinerande att i backspegeln se hur ens erfarenheter har präglat en.

måndag, mars 07, 2011

Fyndigt


Älskar Espresso Houses formgivning. Mycket uppiggande.

Sessan busar med pocky

söndag, mars 06, 2011

Apropå ansvaret att skydda Libyens befolkning

Själv har jag haft en så hektisk vecka att jag inte hunnit läsa in mig på allt som sker i Libyen. Trots att det rör precis det som jag skriver om i min uppsats - nämligen RtoP - ansvaret att skydda. Ännu så mycket bättre då att P3:s Korrerapporten förklarar och analyserar.

Ikväll intervjuades Diana Amnéus på RWI om just ansvaret att skydda och situationen i Libyen. Eftersom jag har varit Dianas forskarassistent under hösten var det spännande att höra hennes resonemang genom en intervjuare. Väldigt tydligt och verkligen lyssnarvärt!

Cravings


Smarrig saltsten.

Utskälld


Mitt sällskap var tydligen inte lika populärt. Skulle ta ett kort och genast ställde sig ett av rådjuren och började skälla mot mig. Haha. Känns som att de kanske är lite väl hemmastadda i vår trädgård.

Sällskap

Vaknade lite tidigt imorse så nu sitter jag alldeles ensam med min frukost i matsalen. Och så plötsligt precis när solen skickat sina första guldgula strålar över fruktträden - så kommer alla sex rådjuren förbi. Som tur är föredrar de äpplen hö och salt. Och så himla himla söta. Busar och boffar lite och ser väldigt glada ut över att det snart är vår.

lördag, mars 05, 2011

Weddingsinger

Visserligen valde vi dokumentären om Mahatma Gandhi före Melodifestivalen. Men hann zappa över precis lagom för att rösta på supersöta Pernilla Andersson vars supersöta mamma var mina föräldrars weddingsinger. Visst är det lite charmigt. Och himla fin låt.

Fotofrossa

I Sverige! just nu om årets foto samt intervju med Jens Assur. Nu!

If your picture isn't good enough, you're not close enough.

Robert Capa

Att göra

Ofta kommer jag på mig själv med att vara avvikande alldeles utan att veta om det. Som mina dagliga att göra-listor. Alltid en A4-lång lista redo att prickas av. Sparas som en ny version på kvällen och laddas inför morgondagen. Enda sättet att hålla ordning på allt som ska göras och allt som inte får glömmas. Ytterst avstressande. Trodde givetvis alla gjorde så.

fredag, mars 04, 2011

Välbehövligt

Min fina runda på 5 km har två vägskäl där man kan välja att sträcka ut lite extra. Vid första vägskälet var valet enkelt så jag gick vidare på vägen som inte trafikeras. Massor av snö som var superhärlig att springa i. Vid nästa vägskäl kände jag att jag var tvungen att pressa ut de sista dropparna adrenalin så att jag skulle kunna sova ordentligt ikväll. Totalt 8 km i blåst lera vattenpölar snö och is. Underbart.

Deadline is my middle name

Efter en vecka full av deadlines är jag helt matt. Samtidigt lite yrvaken och undrar vad jag ska göra nu. Svara på mejl. Pricka av min dagliga att göra-lista. Umgås med bloggy. Ta en långrunda. Titta på film.

onsdag, mars 02, 2011

Omväxlande

Imorse vaknade jag på Haga i Skillinge för att sen ta en löparrunda i Malmö och så ett möte i Lund. Och nu ska jag snart krypa ner under mitt fluffiga duntäcke på Klefstad i Östergötland. Quite a day.

Årets andra runda

Efter oväntat friluftsliv i helgen så blev det ett par vilodagar innan årets andra runda. Som alltid så kändes benen tyngre än i första rundan - men Nike Plus visade att jag hade sprungit aningen snabbare iaf.

Lektid

Köpte precis en varm choklad och internetbiljett i bistron på X2000. Mannen i kassan var ett under av trevlighet och så skojade han med mig att jag nu hade hela resan på mig att leka. Undrar nu om det var för att jag ser så väldigt ung ut eller om det var den varma chokladen som fällde avgörandet. För givetvis är ju tanken att jag ska arbeta.

Fashion

Idag har jag hängt lite på jurre och tänk vad jurister är vansinnigt snygga och snyggt klädda. Sprang på en gammal vän i orangea byxor grå kofta med sjalkrage och runda hornbågade glasögon. Och så lite casualt snaggat hår. Grymt snyggt. Annars verkar perfekt skurna flanellskjortor helt klart vara grejen. I skrivande stund inser jag att det kanske är dags att bläddra i ett modemagasin eller två inför våren.

J'aime j'aime la vie


Ah så hittar jag tyvärr inte den briljanta videon just nu. Tidigare klipp verkar vara bortplockade. Men här finns en lite tragikomisk dublett iaf.

tisdag, mars 01, 2011

Älskar mitt liv

Förstår att det kan vara svårt att förstå vad jag gör och varför men åh vad jag älskar mitt liv. Trots eller tack vare alla utmaningar och allt hårt arbete så känner jag verkligen att jag lever. Underbart.