söndag, januari 30, 2011

Amy i Wallander

Åh..! Sitter och tittar på Wallander och vem rusade precis in som upprörd sjukhusföreståndare om inte fina Amy på Sjöbacka gård.

Man kan ibland välja att lägga bort det tråkiga för nåt som är roligare - och det kan bli folk även av dem vill jag påpeka.

Fredrik Reinfeldt - om att vara tonåring - i onsdagens telefonväkteri i Studio ett. Jag tyckte att han var lugn och saklig men kritikerna hade rätt i att han kunde ha haft mer empati och engagemang.

Henne skulle man ha med sig alltid när man gick och handlade.

Reportern om sin kinesiska ciceron. Känner själv likadant när jag är med kineser i Kina - de är vansinnigt skickliga på kvalitet och pris.

Kinas mat


Bara timmar kvar om man missat den superfina serien om Kinas mat. Ligger uppe på svt play fram till midnatt.

Ryskt maraton


Det är något visst med ryska filmer som aldrig tar slut. Rena släktkrönikorna och alltid minst två och en halv timme långa. Igår kväll somnade jag till Moskva tror inte på tårar så nu på morgonen hade jag ytterligare två timmar rysk dramatik. Behållningen är förstås rekvisitan och alla miljöer. Men själva mittenpartiet med picknick bland björkarna i höstskogen var så himla fint att det var värt hela filmen.

lördag, januari 29, 2011

Oväntat äkta


Gillar såväl den hemlige chefen som den hemlige miljonären. Program där drivna beslutsfattare och miljonärer får uppleva den verklighet som de själva skapar men inte ser. Både casting och produktion är genomtänkt och respektfullt där teamet med små medel skildrar starka kontraster. Sverigepremiären var inget undantag och Ola Lauritzson uppfyller de dramaturgiska kraven på såväl skygglappar som värme.

Svårfångade


Hela hösten har jag och pocky helt utan framgång försökt fånga de fantastiska gässen. Det är som att en stor turistbuss far förbi ovanför huvudet. Man riktigt hör vingslagen genom allt tjatter och snatter. Som att de har massor att berätta för varandra sen sist och lika bra tar det innan die reiseleiter sätter igång längst fram. Så himla fina är de och så lågt flyger det och så högt låter de. Men vansinnigt svårfångade.

Morgonrutin

fredag, januari 28, 2011

I en klass för sig


Foto lånat från Jesper Malmsten.
Gudrun Schyman visar verkligen världsklass när hon klarar sig igenom intervjun hos Skavlan utan att förlora stilen. Förtjänar så mycket bättre.

Skavlan och Skånetrafiken



Respektlösa arroganta oförstående självgoda och frostiga.

Smittande

Läste precis om läraren som startade städföretag. Inpsirerande artikel full av energi och lust - småföretagaranda och framtidstro är bara förnamnet. Fint också att få en mer balanserad syn på städning och hushållsarbete än vad som förekommer i debatten i övrigt.

torsdag, januari 27, 2011

Iakttagelse

Igår slog det mig hur vissa människor är genuint sympatiska.

Förmiddagssol

Gatubild

onsdag, januari 26, 2011

Lundaboende


Efter min besvikelse över Skånetrafiken så ringde jag uppgivet till hittegods. Det visade sig att min buss kördes av Nobina. Ett par samtal senare berättade en varm röst att min buss bodde i Lund. Mitt hjärta smälte. Snart visade det sig att en chaufför hade hittat ett kort och lämnat det till en kollega som lämnat det på kontoret som i sin tur hjälpte mig. Alla jag pratade med var otvunget vänliga och trevliga. Mänskliga. Väl där lämnade jag en bukett vita tulpaner till chauffören. Tänk vilken stor skillnad det gör att bli korrekt och vänligt bemött.

JAG HATAR SKÅNETRAFIKEN

Om jag hos Skånetrafiken har uppgett mitt personnummer, mobil och mejl samt kontrollerats mot studentregistret och sedan får ett särskilt kortnummer som gäller vid resegarantin så utgår jag givetvis från att jag är registrerad hos Skånetrafiken. Jag förutsätter att om jag blir av med mitt kort så får jag ett ersättningskort. Möjligtvis till en ringa avgift. Men när jag idag blev av med mitt kort så fick jag den beska upplysningen att jag måste köpa ett nytt. Skånetrafiken har nämligen inte någon som helst aning om min existens. Trots personnummer, kortnummer samt kvitto på vad jag har betalt och när. Kortet är dessutom personligt så risken för missbruk är liten.

Tydligen skulle man utöver ovan nämnd procedur nämligen registrerat sig på Skånetrafikens hemsida för vara garanterad ersättningskort. Då jag har köpt tre kort de senaste månaderna har ingen - ingen - nämnt detta för mig. Enligt expediten på Skånetrafiken har de ”ingen möjlighet att upplysa varenda kund om detta”. I mina öron låter detta inte bara som dålig service utan även som undermålig konsumentupplysning.

Inte blev det bättre av att expediten - i ett serviceyrke! - påminde mig om att jag bara hade mig själv att skylla som hade tappat mitt kort. När jag är klar i Lund ska jag aldrig i hela mitt liv åka kollektivt någonsin igen. Aldrig. Cykel eller bil eller möjligtvis helikopter. Övernattningslya i varenda stad värd namnet. Men aldrig aldrig mer Skånetrafiken.

måndag, januari 24, 2011

Favorit i repris


En av de största kulturupplevelserna i hela mitt liv var Cirkus Cirkörs Inside OutBAM 2009. Visst var det mycket som smälte samman - BAM är en fantastisk lokal Brooklyn ett fantastiskt område och själv var jag i behov av drama och fantasi som kunde locka mig bort från en ansvarstyngd vardag. Grät och skrattade om vartannat och lyssnar regelbundet på Irya Gmeyner sedan dess.


Snart är det dags igen. Biljetter bokade till Wear it like a crown. Om kaos och ordning och risk som möjlighet. Om att bära sina rädslor och tillkortakommanden med stolthet - som en blänkande krona.

Om någon säger nej idag betyder det inte att man inte kan komma överens imorgon.

Siggi om "att kunna kontrollera sin skandinaviska längtan efter konsensus och att bli omtyckt" i krönika av Jenny Nordberg.

Så vackert


Sverige är fantastiskt vackert och så länge man slipper strömlöshet förseningar och åksjuka så älskar jag att åka tåg.

Den magiska gränsen

Black Earth Farming har nuddat vid 30 kr.

söndag, januari 23, 2011

Camilla Tilling i Norrköping


I kiosken skrattade de åt mig att när jag redan för två veckor sedan hämtade ut biljetter till föreställningen i maj. Men man kan aldrig vara för tidig när det kommer till bra platser. Camilla Tilling - född Rydh - är vår granne som sjunger över hela världen - bla på Met - men jag har aldrig hört henne live. En parentes för trogna läsare är att det var hennes pappa som alltid sjöng O helga natt på julottan.

Halka

Champis & Trams

Quality time


Världens finaste Champis var ute på promenad idag och gosade med mig i solen på verandan säkert en halvtimme.

Åh

Apropå fest så har jag dansat till storband ikväll. FANTASTISKT och bästaste jag vet. Så lycklig. Mer fest och live storbandsjazz till folket.

torsdag, januari 20, 2011

Månljust


Älskar att natthandla så jag kilade ut för att köpa frukost till min särbo.

2000-talets bästa intervju


Vad annat kan det bli mellan Johar Bendjelloul och Jens Assur. Allt avhandlas från överkonsumtion urbanisering landsbygd kommunikation amerikaners självsäkerhet till - inte minst - hur det är att fota privat. Värt både att se och se om. Del två här.

Fullmåne


Nu på eftermiddagen har jag känt energin strömma tillbaka och inte undra på det - det är ju fullmåne. Märkligt men jag mår alltid bättre när det är fullmåne och stjärnklart. Kanske barndomen utanför stadens ljus.

Pepp

Bazaar


Mitt hår lever sitt eget liv och kräver sin frisör. Hopplöst svårt att hitta rätt. Hade en favvofrisör på Toni&Guy i Florens och länge även en i Linköping. New York-frisören var härlig men åh så dyr. Sedan kanske fem år klipper jag mig allra helst hos bästabästa frisören RebeccaBazaar i Lund. Så skön och soft samtidigt som hon är jordens proffs.

Energibalans

Tyvärr har jag ett par riktigt feta energitjuvar i min direkta omgivning just nu. Därför fungerar inte min vanliga energibalans. Lite musik bloggy och vänner kompenserar vanligtvis allt hårt arbete och svåra beslut. Men nu måste jag ta till drastiska åtgärder. Så nu har jag färg på allt från pennor till kläder till naglar till ögon. Favvosneakers i rosa blått grönt och gult som gör att man fullständigt fjädrar fram. Poddie fulltankad med peplåtar och toppenfina P1-program. Mackie fulladdad med komedier och lättsamma TV-serier. Inbokade middagar med truly fina vänner. Nolltolerans vad gäller förseningar och dåliga ursäkter.

Tips på vad mer man kan göra..?

Mer på samma tema

Igår svängde jag utom Haga för att hämta upp oljie som inte luftats på länge. Tror att det var vad som försatte mig i festnostalgin. Mindes nämligen när jag träffade världens sötaste pojke på Kålles och glatt berättade att jag nästan undantagslöst tackar ja till dejt med någon som har en riktigt fin barbourjacka. Sliten förstås. Minns att han log och att vi bytte nummer men tappade bort varandra. Nästa gång vi sågs så hade han en sliten bedale och bad om en dejt. Väldigt charmigt.

Hahaha..!

Gud så nostalgiskt att läsa festtagen. Hahaha. Den här kvällen var en i raden av oförglömliga elinakvällar. Min talang in the past har varit att festa så jag känner att jag måste boosta snart.

Nostalgisk

Lyssnar på Bad Romance och Backseat och minns några riktigt sjysta partykvällar förra våren. Festar alldeles för lite och inser att det var bra länge sen festandet tog sig till bloggy. Skärpning 2011..!

onsdag, januari 19, 2011

Sömnskuld sömnbrist sömnlöshet insomnia...

Eftersom jag de senaste veckorna inte har kunnat sova - pga sk störningar i boendet - har jag funderat en hel del över sömnbrist. Hur sömn påverkar aptit energi fokus humor relationer. När jag sov i Malmö natten till måndagen sov jag nio timmar i sträck. Natten till tisdagen tio timmar. Natten till idag åtta. Men det är ändå först idag som jag är någorlunda samlad igen. Börjar inse att det tar tid att ta igen sömnskuld och att det nog är en stor anledning till stress och utbrändhet.

Ännu en godbit


Gillar deras sound. Florence Valentin. Lugnare än Håkan Hellström finare än Lasse Winnerbäck och yngre än Stefan Sundström.

Allt har ett slut


Fantastisk låt som jag lyssnat på ända sen den kom 2007.

Soft


Idag är en sån där soft sjuttioåttiotalsmusikdag. Typ Physical.

tisdag, januari 18, 2011

Österlentåg

Österlenlok

Taxistopp


Allt värt att veta om kollektivtrafiken på Österlen vintertid stavas taxi. Men det är iaf fint vid taxistoppet i Simrishamn om kvällarna.

Tankeställare

Igår skulle jag handla i en affär strax före stängningsdags. Hade lite svårt att bestämma mig så jag lät en kund gå emellan. Expediten var väldigt trevlig så jag skojade lite med henne. När jag skulle betala så fick jag alldeles spontant rabatt "för att du är så trevlig". I mitt stilla sinne undrade jag hurdant en genomsnittlig kund beter sig.

Söndagsbarn

Märkligt hur vissa saker präglar en. Mamma har alltid sagt till mig att söndagsbarn är lyckobarn och när jag tänker efter så har det alltid på något vis varit min sanning. Enligt folktron hade söndagsbarn särskilda egenskaper som gav dem framgång i livet. Dessutom kunde de bota sjukdomar och se det som var fördolt. Titta bara här.

Söndagsbarn får leva och njuta rikt och vist och sedan berömligt sluta.

Söndagsbarn är sött och snällt. Söndagsbarn har det alltid bra och får det mesta de vill ha. Det har alltid ansetts för lyckligt att vara söndagsbarn. De kan se in i framtiden, nästan allting lyckas för dem och de har livlig fantasi.

Söndagsbarn är livsnjutare.

Avskyr att vänta

Det värsta jag vet är att vänta på folk som är sena eller inte hör av sig när de har lovat. Så pass att jag säger upp bekantskapen.

måndag, januari 17, 2011

Välskrivet

Hans Linde i söndagens Aftonbladet om SD och landsbygden.

lördag, januari 15, 2011

Brända av solen

Om någon mer än jag råkar vara hemma i TV-soffan en lördagskväll så kan jag varmt rekommendera Brända av solen. Länge sen jag såg den men minns att den var väldigt fint filmad.

Vänner förpliktigar

Flickr är min akilleshäl. Men nu när jag har fått en vän på Flickr är det hög tid att jag förlikar mig med Yahoo och ordnar upp mitt konto.

fredag, januari 14, 2011

Apropå Linköping


Nu har jag delat upp min linköpingstag i linköping och vackra linköping där den senare enbart handlar om Linköpings vackra arkitektur och eländiga sk försköningsprojekt. En tag att klicka på om man stolt vill visa vackra foton alternativt ondgöra sig över ljusprojekt och liknande. Notera att jag inte per se är emot nybyggnation. Men när man bygger orangefläckiga hus som Tornet så blir jag mörkrädd.

Beröm

Överhuvudtaget ett gediget och estetiskt högklassigt foto av Linköping på denna blogg, "Elina, Elina, Elina". storstadlinkoping.se.

onsdag, januari 12, 2011

Spårat



Spår

Slöjor

Lunnera


En av våra skogsdungar heter Lunnera som är östgötska för Lund.

En katt på trappen

Morgonsol

Mammas vinterträdgård

tisdag, januari 11, 2011

Årets höjdpunkt


Gårdagens samtal med Keddy var definitivt årets höjdpunkt. Så himla roligt att få bolla tankar kring verkningsgrad, värmeväxling och luftförbrukning. Lära mig mer om keddyspisen i allmänhet och impulsspisen i synnerhet. Keddy återförsålde impulsspisen mellan 1977 och 1983 och den var top of the line när vi köpte vår 1980. Förutom att själva keddyspisarna är superfina så är hemsidan toppen. Keddy rekommenderas varmt om någon är i spisköpartagen.

Äntligen

Great minds think alike


Eller vad sägs om fyra par gummisar på två lantisvänner.

Mobilt sågverk


Pappa kallade detta mitt mobila sågverk.

Flisning


Principen är densamma som vid min vedhög. Timmer och gripklo.

Välfyllt

Flis


Det mesta i mitt liv just nu handlar om eldning av alla de slag.

Förälskad


Världens härligaste verktyg.

Paradox

Svåraste i mitt liv är inte att få anställning utan att anställa.

måndag, januari 10, 2011

En modern klassiker


Men det roligaste var nog ändå när sötaste vännen visade mig det magiska ögonblicket i Året med kungafamiljen. Själv hade jag helt missat detta då jag alltid har mackie mellan mig och TV-skärmen. Spolade fram till 34.20. Spänningen byggdes sakta upp till 34.27. Då plötsligt tar Madeleine ett steg åt sidan, tar tag i Daniels arm och lägger den om Victoria. Trodde jag såg i syne första gången. Hejdlöst roligt!

Kladdkaka


Och det här som jag såg hos en vän på face. Underbart.

Dagens skratt

Trodde inte att jag skulle skratta åt Helt Apropås jubileumsprogram. Hur kul kan det vara tänkte jag och skrattade mig igenom alla klippen om SJs försenade tåg. Tänk att SJ är sig precis likt.

"I dagens stressade samhälle är det skönt att veta att det fortfarande finns någon som fullständigt kan strunta i att passa tider."

Apropå referenser

Mina föräldrar är så sköna och håller mig streetsmart. Idag sa mamma att referenser är förrädiska. Vissa ger dåliga referenser bara för att få behålla personen medan andra kan ge goda referenser bara för att bli av med personen. Gud vad jag skrattade. Säkert sant.

Skilda världar

Idag blev jag sugen på juice. I Malmö. Så jag gick till fiket på hörnan. Expediten såg mycket glad ut när jag kom in. Det var öde. Jag kikade i de tomma hyllorna och såg bara läsk och Mer. Vad du vill ha frågade hon. Juice sa jag. Ja sa hon frågande och svepte ut med armen - juice! Nej inte Fanta eller Mer - jag undrar om du har juice. Tystnad. Alltså typ Brämhults eller Froosh eller Innocent. Vet inte säger hon osäkert på ytterst svag svenska. Inte detta? Hon pekar på en aluminiumpåse med läsk. Nej svarar jag vänligt. Besvikelsen lyser över hela hennes ansikte och jag får kämpa för att inte köpa något bara för att vara snäll.

Kilar in på nästa lilla ställe. Vad du vill ha frågar den unge killen på precis lika torftig svenska. Juice säger jag osäkert. Precis som kvinnan i fiket sveper han med armen. Nej säger jag det där är Fanta och Mer. Där inne säger han och pekar. Jag går in i ett fullständigt sönderrökt rum och ser långtidsjuice som snarare är groggvirke. Så jag går tillbaka och säger vänligt att det inte är vad jag söker. När jag tar tag i dörren för att gå ut ropar han in mig igen.

Med en oändlig vilja att förstå mig så undrar han vad det är jag vill ha. Färskpressat är ett ord han inte förstår så jag försöker med alla märken jag kan komma på - Arla Morgonjuice Brämhults Tropicana Froosh Innocent - men han har inte hört ett enda. Röken sticker i halsen. Jag tror inte att jag når honom på något av mina andra språk - och vis av gårdagen vill jag inte fråga varifrån han kommer. Så jag säger att jag kilar inom mataffären istället. Om du säga vad du vill ha jag springa till dig. Stora bedjande ögon. Mitt hjärta brast.

Plötsligt så många tankar inom mig. Vem är jag att fråga efter färskpressad juice. Vem är jag att fly undan för att det är inpyrt och sönderrökt. Hur mår egentligen han själv som kedjeröker och arbetar där. Varför är han vänligare än någon välmående färskpressad juicedrickare jag har träffat det senaste halvåret - Caroline undantagen. Är han desperat efter kunder. Är han snäll. Är det för att jag är snäll. Varför hade detta inte över huvud taget skett i Lund. Vad är det som gör att vi lever i så vansinnigt skilda världar. Vad vet de om mitt liv när de inte ens hört talas om färskpressad juice. Och vad vet jag om deras.

Ryskalängtan

När jag klev av Öresundståget igår kväll så hörde jag en så klockren ryska bredvid mig att jag inte kunde hejda mig. Vände mig om och frågade om han var ryss. Fick bara ett mummel till svar så jag frågade varifrån han kom. Malmö fräste han. Aouch. Jag bad så mycket om ursäkt för att ha frågat men att det bara var så härligt att få höra ryska.

Plötsligt tittar han forskande på mig. Men varifrån kommer du. Och jag inser att han nu tror att jag är ryska eller iaf postsovjet. Ja skrattar jag. Sverige. Sen pratade vi iaf hela rulltrappan upp och jag tackade min lyckliga stjärna för att jag hade en bra ryskadag. Klockren. Inte ett fel inte en stakning. Det var en konfunderad ryss jag lämnade bakom mig.

söndag, januari 09, 2011

De förlorades limbo

Festlig detalj att Bermudatriangeln även kallas de förlorades limbo.

Apropå flerfrontskriget


Bloggy har på sistone fått lämna plats åt snöröjning och annan allmänt karaktärsdanande verksamhet. Därför kommer nu inläggen lite huller om buller - men bara inom min bermudatriangel Klefstad-Haga-Lund.

Rimfrost i spindelväven

Disigt

Magnifika Malmö

Dagens present

fredag, januari 07, 2011

Låssmed


Men nu när jag suttit och tyckt synd om mig själv i flera timmar kom jag på att jag faktiskt haft lite roligt idag. När vi skulle kopiera nycklar upptäckte vi att låssmeden inte tog kort. Så pappa hämtade kontanter medan jag hängde hos låssmeden. Lärde mig hur man gör en nyckel och hur en låskolv funkar. En massa fjädrar som rör sig inuti! Och så fick jag lära mig att en säkerhetsnyckel har dubbla rader. Spännande var bara förnamnet. En klar bubblare till att bli ett smultronställe.