torsdag, augusti 27, 2009

Perfekta studentlyan i Lund


Nu är min fina lilla etta ute för försäljning. Finn Bostad skriver
Fräsch och ljus lägenhet med härlig utsikt över lummiga omgivningar. Trivsam och praktiskt planerad med gott om förvaringsutrymmen. Låg avgift och mycket välskött förening. Bra läge, nära till LTH och Ekonomicentrum. BARA ATT FLYTTA IN!

Själv lägger jag till pärlor som ICA Tunas oväntat välsorterade delikatessdisk, underbara upplysta löparstråket Hardebergaspåret och bara ett par minuters promenad till såväl Malmöbussarna som Österlenbussen. Sju minuters gångväg till AF och bara två på cykel. Skönast av allt är ändå att vara lite inkognito på fredagsförmiddagarna och slippa Malmöshetsen vid Stora Tomegatan där jag bodde innan..

Och så givetvis schackrutigt golv i badrummet, sjösten vid pentryt och garderober så stora att man kan hålla lägenheten helt ren från prylar. Dessutom är huset arkitektritat av Helge Zimdal som även ritat bla arkitektskolan på Chalmers och Östergötlands länsmuseum.

Nyckelord Bostad Boende Söka boende Leta boende Andra hand Första hand Kontrakt Hyra Hyresrätt Köpa Bostadsrätt Månadsavgift Förråd Tvättstuga Etta Lya Lund Student Studentlägenhet Studentbostad Studentboende Terminsstart Novisch Lycka Bubbla Äntligen Nation Nationsaktiv Qurator Senior Jurist Utflyttad.

onsdag, augusti 19, 2009

Inte bara Bildt i blåsväder


Nu har norska FN-ambassadören Juul skrivit hem till Norge om fenomenet Ban Ki Moon. Intressant läsning.

Åskväder

Brr. Vanligtvis tycker jag om åska - när jag bor i stan - men ikväll var det väl obehagligt. Blixt och knall precis på en gång och så skakar hela lyan och så är det alldeles vitt ute. Samtidigt som de svalkande graderna rullar in en efter en och är oväntat efterlängtade.

tisdag, augusti 18, 2009

Värmebölja

Klockan är 04.22 och temperaturen 26°C. Med jetlag och grannarnas brusande luftkonditioneringar är det lite svårt att sova. Igår morse var jag alldeles blöt av svett före morgonpromenaden. Och att sminka sig är inte att tänka på förrän man har tillbringat en halvtimme i kontorets svala kontorsluft. Ändå känns hettan helt fine.

När jag öppnade mejlen idag såg jag att New York stad informerar sina invånare om the hazards of heat - risker med värmbölja. Fascinerande läsning om nedkylningstips och cooling centers. Där läste jag också att stadsmiljön ökar temperaturen med nästan 10° Fahrenheit alltså nästan 5°C. Dessutom känns det varmare när luftfuktigheten ökar men nu är det bara 60 % luftfuktighet.

Vad jag har förstått på semestrande svenskar kommer det heta sommarnewyork som en chock. Det ser liksom inte ut att vara så varmt på film..

måndag, augusti 17, 2009

You are so beautiful. God bless you.

Så var man hemma i Alphaville igen.

söndag, augusti 16, 2009

Andetag

Plötsligt fick jag en armbåge i sidan. Vad var detta. Snart insåg jag att min artige granne på planet blev alldeles stel - som i kramp - och tappade färg. Efter en lång sekund sattes mina kunskaper i första hjälpen på hårt prov. Vad gör man. Jag ringde på personalen samtidigt som jag försökte prata med honom och skaka liv i honom. När han inte alls reagerade och ögonen började rulla så kramade jag hans hand och masserade hans axel samtidigt som jag ropade efter läkare.

I efterhand ser jag mig själv i slow motion. A doctor? Is there a doctor? Please help me. Anyone. It's an emergency! Så himla mycket film. Snart kom både flygvärdinnor och en läkare. Mannen fick syrgas och kom till medvetande efter några minuter. Pulsen gick ner hela tiden så det krävdes syrgas nästan en timme innan han var någorlunda okej. Så himla otäckt. Lite oklart vad som hade hänt. Tydligen svimmar en del när luften är för tunn - men kramperna är mer svårförklarade.

Anar att jag inte behöver tillägga att detta var min första atlantflygning utan sömn. Istället noterade jag regelbundna andetag i ögonvrån samtidigt som foten balanserade syrgastuben. Och tänkte att visst är det fantastiskt att sånt här händer så sällan. Och att det oftast går över.

Hemlängtan

Sitter på Arlanda och har redan hemlängtan. Det är inte bra.

fredag, augusti 14, 2009

Stora huset

Mammas superfina foton. Blir så glad när jag ser hur fritt mamma använder sin kamera. Utan begränsningar och otroligt nyfiken. Kreativt.

Gröna vågen


Åh när jag läser svenskan om cykelsatsningar i Stockholm blir jag alldeles varm. Så många morgnar i sommar som jag tänkt blogga om morgonturen till reppen. Duggregn och sexton grader är ett minne blott - liksom jättebron willie. Nu är det istället sommarhetta och flacka gator.

När solen gassar som mest så tar jag det lugnt eftersom höghusen mattas av upp mot 30e gatan. Temperaturskillnaden mellan skugga och sol är mycket större än man skulle kunna tro - och att glida in i lobbyn med svettpärlor i pannan är inte min kopp te.

Samtidigt är det en sport att cykla till reppen så med lite moln ökar jag genast hastigheten. Lika barnsligt som roligt är det att inte nudda mark. Och iaf hälften av gångerna lyckas jag. Skillnaden mellan röda vågen och gröna vågen är hela två minuter. Slår rödljusen om till rött så tar det 12 minuter att cykla 38 gator och korsa en aveny - annars bara tio.

Och nu får jag det svart på vitt...

Bland annat har man inlett försök med så kallade gröna vågor, det vill säga när trafiksignalerna i ett antal korsningar samspelar så att trafiken flyter. I dag är de gröna vågorna anpassade efter biltrafikens fart. Cyklisterna hinner inte med utan kan tvingas stanna i varenda korsning.

lördag, augusti 08, 2009

Handpåläggning

Och så det gamla


Fint att de gamla bruksbyggnaderna får vara kvar. Gillar kontrasten mellan de nya rena raka linjerna och de gamla mjuka vackra.

Förvaring

Taggat


Och vad var nu detta frågade jag storebror...

Nivåskillnad


...som förklarade att linjerna visar hur mycket säd som kan förvaras utan att hindra luften. Om man skulle förvara mer säd så skulle inte luften gå igenom och alltså skulle säden mögla. Väldigt fiffigt.

Lantbruksestetik

Livsnödvändighet

Luftslott


I ladan finns inbyggda luftkanaler och ett golv som släpper igenom luft. Allt för att torka hö och säd så det kan lagras utan att mögla.

Klassisk skulltrappa

Foderanläggning

Inredningsdetalj

Mjölkningsavdelningen

Ladugården

Så här ser vår grannes hypermoderna mjölkproduktion ut. Ljust och luftigt med takfönster och rullgardinsväggar - notera alltså att det inte är solida väggar på sidorna - och med plats för 300 kor.

Produktionen består av fyra enheter - själva ladugården med liggbås, intilliggande mjölkningsavdelning, reproduktionsenheten och foderförvaringen. Till allt detta finns såklart bete precis vid knuten.

Som andra kor så mjölkas de på morgonen och får sen gå ut på bete. Längst ner i hörnet finns en svindlande populär massageanordning. Så fint så man nästan vill flytta in själv. Eller iaf bli mjölkbonde.

Invigningsband

Arlabilen


Idag hade grannen lagårdsinvigning och även att vi varken var först eller särskilt tidiga kom vi samtidigt som Arlabilen. Så himla fin.

tisdag, augusti 04, 2009

Apropå boende i Lund...


Som långvarig Lundabo har jag givetvis fått svara på frågor inför terminsstarten. Bästa investeringen är att köpa en liten billig etta. Men inför första skälvande terminen är korridor kanske att föredra.

Söka bostad i Lund innebär annars att skriva in sig på AF bostäder, kolla bopoolen och rycka lappar på UB. Inneboende har alltför ofta visat sig vara både hutlöst dyrt och mindre trivsamt. Kollektivboende har däremot visat sig vara en kalashit - särskilt i innerstan.

Störst chans att påverka sitt öde har man på en nation - där tidigt engagemang och kreativitet gärna belönas med ett rum innan stora horden novischer anländer. Universitetets fina boendesida verkar annars nästintill uttömmande - lägg till Sydsvenskan Bostad bara.

måndag, augusti 03, 2009

Skönhet helt enkelt


Foto Linda Hallberg
Äntligen har jag hittat en classysassy rockig och - inte minst - väluppdaterad sminkblogg. Visserligen har jag bara läst den i ett par veckor - men å andra sidan åh vad jag har läst. Så nu har jag kommit fram till att det är en verklig konstnär. Ögonsminkningarna är helt otroliga. Liksom projekten. Håret. Och de klassiska röda läpparna.

Dessutom är bloggen full av användbara tips och steg-för-steg. Och till min stora förtjusning tror jag mig även uttyda en viss unisexattityd till smink. Mycket bra. Me like very much. Mer skönhet åt folket.

lördag, augusti 01, 2009

Apropå läsning


När jag väntade på bussen häromveckan läste jag - i brist på annat - busskylten. MTA försäkrar att de gör allt i sin makt för att busspassagerarna inte ska bli diskriminerade pga ras, färg eller nationalitet. När jag tog in texten gick det kalla kårar längs ryggraden. Tänkte på mammas berättelser om amerikanska diskriminerande bussfärder på 60-talet och alla filmer och dokumentärer. Rosa.

Samtidigt tänkte jag att jag aldrig sett en vit passagerare resa sig för en svart (amerikanskt språkbruk) afroamerikan (svenskt språkbruk) eller hispanic. När jag tänker efter kan jag iofs inte heller säga att jag sett motsatsen. Däremot har jag sett vita resa sig för vita och tvärtom. En annan sak jag har tänkt på är att majoriteten av passagerarna är kvinnor och färgade. Vita män håller sig med bil kan jag tänka. Men utan statistik har jag svårt att avgöra om det är jag eller verkligheten.

Nästa tanke är att det är så typiskt USA att fokusera på ras, färg och nationalitet. Kvinnor, barn, HBTQ, muslimer, terrormisstänkta...skulle aldrig få hamna på MTAs lilla busstavla. Om nu inte jag tar en tuschpenna och skriver dit dem. Men då skulle jag nog bli arresterad för terrorism. Och blir man det i USA är det liksom svårt att ta sig loss. Så jag lämnar det därhän så länge.

Crimes in Burma


Mycket läsning nu. Men vill verkligen rekommendera Crimes in Burma - som jag precis läste ut som en del i mitt inläsningspaket. Rapporten bygger enbart på FN:s dokumentation om Burma 2002-2009 och är pedagogiskt upplagd med bra källhänvisningar och tydliga sammanfattningar. Gillar särskilt upplägget kring sk common elements - återkommande ord från såväl relevanta lagtexter som FN-rapporter. Attack against a civil population, widespread or systematic etc.

Författarna menar att Säkerhetsrådet både bör och kan initiera en Commission of Inquiry och ägnar därför sista kapitlet åt jämförelser med andra liknande situationer. Men som alltid krävs ett enat Säkerhetsråd och Kina och Ryssland har i nuläget alltför starka intressen i Burma för att godkänna en sådan kommission. Därmed inte sagt att situationen inte kan förändras.

Så sent som igår blev domen mot Aung San Suu Kyi uppskjuten till den 11 augusti. Ban Ki Moon har varit tydlig med att han vill see Suu Kyi friad - även när han briefade Säkerhetsrådet. Inser att jag aldrig hann med bloggy då men lyssnade IRL och det var väldigt intressant.