fredag, juli 31, 2009

Den där Miriam


Foto stulet från Den där Miriam som fö studsar studsmatta med Elin

En gammal [och då menar jag inte ifråga om ålder] kursare och kuratorskollega [fast inte samma nation] och vän [men med en brasklapp efter att jag läst det här] är Miriam. Denna Miriam är ovanligt snygg rolig och cool. Lite extra allt skulle man kunna säga. Därför är det alltid väldigt festligt att hänga med Miriam. Men då långa avstånd inträffar kan man istället läsa Miriam.

Nu är det så att Miriam skriver allt det där som jag inte skriver men ofta tänker. Lite som Snaskefar [som också är jurist och kuratelare märk väl - bra släkte det där]. Roligt galet och too much. Alltså är Miriam ett fint komplement till bloggy - eller vice versa om man utgår från motsatsen.

Alldeles särskilt relaterar jag starkt till diverse fotinlägg - efter vårens fotincidenter som inte kvalificerat sig till bloggy. Men en sak är säker. Andras nakna fötter - icke tillhörande partner eller egna barn - ska hållas inom strumpor och skor och på marknivå. Och därmed basta.

Vägval

Inredningsdetalj

torsdag, juli 30, 2009

Skrivbord

Skrivhörna



Hemma

The United Nations - A Very Short Introduction


Jaha. Om jag nu tyckte att An Insider's Guide to the UN var vinklad och illa skriven och att Henrik Salanders Detta är FN var något för svensk och utdaterad så känner jag mig helt fri att säga att en väldigt kort introduktion till FN var oerhört nedslående. Jussi Hanhimäki skriver ner organisationen på inte mindre än 148 sidor. Allt är fel. Och dyrt. Eländigt. Och byråkratiskt. Drömmar utan substans.

I sista stycket bjuder författaren på att FN gör much good humanitarian work and often procides ways of easing tension and solving crises. It often enables people stuck in poverty to improve their lot.

Men om nu FN är så genomdåligt - vad är då inte nationalstaterna presidenterna regeringarna riksdagsmännen akademikerna studenterna och människorna. Alla ting har fel och brister - men om fördelarna överväger nackdelarna är mycket vunnet. Hur som helst. Boken var inte direkt dålig - men kräver en mer positiv eftersläckare.

Linköping


Idag har jag varit i Linköping och är så glad att ha nära till en liten stad. Skulle inte orka Stockholm med avstånd planering tunnelbana stress och folk. Linköping är precis lagom. Och väldigt fin dessutom. Även att människorna är i frostigaste laget när man vant sig vid lundensare.

onsdag, juli 29, 2009

An American's Guide to the UN


För några veckor sen läste jag förväntansfullt An Insider's Guide to the UN. Lika besviken som jag blev över hur ensidigt amerikansk den var, lika glad blev jag över insikten att jag skulle skrivit den mycket bättre. Boken är inte direkt dålig men i partier irriterande slarvigt skriven - och så måste den kompletteras med annan läsning så man inte får för sig att the United Nations egentligen stavas the United States.

Rekommenderad läsning är istället ypperligt välskrivna Detta är FN av Henrik Salander. Visserligen har den några år på nacken - sju närmare bestämt - och kanske aningen svenskt perspektiv så fortfarande krävs kompletterande läsning - men 100 fylliga och lättlästa sidor som ger en mycket god bild av FN. Kostnadsfritt från UD - eller på bibliotek.

Bonus är att Henrik Salander är en favvo sedan min introduktionsdag på UD 2007. Superskön 60-talspopstjärna som nedrustar världen.

tisdag, juli 28, 2009

Tina-Håkan


Stackars Skatteverket fick till slut säga att man får följa praxis. Själv är jag som vanligt någonstans mellan uppgivenhet och gapskratt när jag inser att man inte får välja namn över könsgränserna. Vem kan fara illa av att Tina-Håkan heter Tina-Håkan..? Att jämföra med alla som tvingas välja könsstereotypa - undantag för könsneutrala - namn. Bah! Världen kommer inte vara individvänlig förrän alla heter Tina-Håkan.

Noterat

Lite oväntat så tar Xylocain bort nagellack.

Boken bättre än filmen

Eller iaf tror jag det efter att ha läst första kapitlet. Precis som recensenten skriver så handlar boken om så mycket mer än Sergio. Men filmen fungerade som god aptitretare.

måndag, juli 27, 2009

Väl mött

United breaks guitars

Eftersom jag är 4 225 709e personen att se den här videon har ni förmodligen redan sett den. Men den är grym. Dålig service är något av det värsta jag vet - inom gränsen för vad som är lagligt - och jag är bra på att rösta med fötterna. Men att sjunga verkar vara mer effektivt. I should have flown with someone else or GONE - BY - CAR. Guld.

Ekologisk odling inte miljövänlig

Äntligen. Igår visade Rapport vad vår familj hävdat länge. Svensk ekologisk odling är inte miljövänligare än svensk konventionell odling - särskilt inte som den är synnerligen ineffektiv. Därmed inte sagt att konventionell odling inte kan förbättras. Bästa rekommendationen är fortfarande att handla så närodlat och säsongsbetonat som möjligt. Mer i Gomorron Sverige tio minuter in i sändningen.

söndag, juli 26, 2009

Svenskt välkomnande

När jag kom fram till passkontrollen och möttes av en muslimsk kvinna i uniform och slöja log vi båda stort. Märkligt det där - men att välkomnas av en kvinna i slöja och uniform och perfekt svenska känns så hemtamt. I New York har jag de senaste tre månaderna inte sett mer än en handfull kvinnor med slöja - om man undantar FN såklart.

Stockholm Central

Förra veckan fick jag sån otrolig hemlängtan så jag bokade en biljett hem. Så nu blir det hemlagad mat filmjölk kavring bredband hightech frisk luft katter hundar skogspromenader volvoåkning och givetvis långa filosofiska och politiska samtal med mamma och pappa. Helt enkelt allt det underbara som jag varit utan bara alltför länge.

lördag, juli 25, 2009

USAs baksida

Martin Gelin beskriver det USA som många såväl svenskar som amerikaner är relativt omedvetna om. Idag berättade en insatt amerikan för mig att man inte längre talar om hunger bland USAs barn utan om Low Food Security. Oavsett namn så är det skrämmande att det finns barn som svälter i USA. Lika skrämmande som att en av patienterna i reportaget röker två paket cigaretter och dricker 6-8 flaskor cola per dag - och därför tappar sina tänder. USA är så bisarrt.

måndag, juli 20, 2009

Avslutad ryskakurs


Förra veckan gjorde jag så äntligen mina ryskaprov på FN. Världens härligaste ryskalärare har verkligen plockat fram det bästa i mitt ryska jag så sjunde nivån har gått som en dans. Dessutom har jag lärt mig ännu mer om rysk politik och ryskt samhällsliv. Nu ser jag fram emot sommarlov och så kanske fler tillfällen till förkovring under hösten.

söndag, juli 19, 2009

Alla dessa cykelbud

Liksom internet...


...inte alltid är det lättaste...

Här är ännu en bild på min fina installation - mackie på elementet i fönstret ut mot trädgården. Bara där är mitt internet så starkt att jag kan skypa och streama. Lite som när mackie stod på spisen i köksfönstret i Genève. Då kunde jag inte öht ordna eget internet - nu är jag för lat.

Att arbeta vid en PC...


...är inte alltid det festligaste...

Nämen åh..!


Carl Bildt sitter på mitt favvobokcafé i den delen av världen..! Åh så nostalgisk jag blir nu. Prospero där jag tjuvade internet i våras. Med fantastisk personal och perfekt kaffe. För att inte tala om läget. Åh.

torsdag, juli 16, 2009

Världen blir bättre - vi måste bli bättre


Tyvärr har jag ännu inte hunnit titta - men ser fram emot en långsittning med favvon Hans Rosling till helgen..!

tisdag, juli 14, 2009

harmagedon


...på usas nationaldag drack jag brooklyn summer ale på ett tak på lower east side med en massa israeler medan helikoptrar med gigantiska strålkastare svepte över oss och så kändes det sådär småkusligt och overkligt som det bara gör när man står på höghustoppar med cirklande helikoptrar...

På bettet

Idag har jag svept igenom inboxen för att besvara de kommentarer som legat och skvalpat de senaste dagarna. Anonym har som sig bör fått skarpaste svaret. Anonyma ligger nämligen pyrt till på bloggy. Samtidigt som jag har botaniserat lite i kristendomens kärleksbudskap så bättring till imorgon. Nu ska jag och bettet sova lite.

måndag, juli 13, 2009

Ur Agenda

Sarkozy inte helt oskyldig


Jag må vara sist men filmen är väldigt rolig. Särskilt när Sarkozy ringas in i slowmotion som vore han målgörare i en fotbollsmatch.

söndag, juli 12, 2009

Om bäst före-datum och matslöseri


Tittade precis på torsdagens Aktuellt om sopdykare eller sk friganer - som har energi och kurage att protestera mot matslöseriet. Svenskarna slänger enligt Aktuellt 100 kg ätbar mat per person och år. Nästan hälften av maten som produceras i världen hamnar aldrig i våra magar.

Väldigt intressant att få se och höra friganen Roland Paulsen om sin vardag medan han bygger ett helt brödberg. Lugn och saklig med fina poänger en efter en. Därefter rent obehagligt att höra VDn för Svensk dagligvaruhandel Thomas Svaton mycket ignorant och nedlåtande säga att det var "tragiskt att människor tvingas leta mat på det sättet" och att sopor ska vara inlåsta så att "företeelsen inte finns på marknaden". My gosh. VD Svaton kan iaf inte anklagas för att vara medietränad. Jag vill inte handla i Sverige igen.

Om man riktigt ska analysera detaljerna så är osympatiske VD Svaton inte heller genustränad eftersom alla handlare enligt honom är män. Men det kanske ska lämnas därhän för stunden.

Desto bättre var Konsumentföreningens Louise Ungerth som berättade om Rapport från en slaskhink och hur man för dialog med konsumenter om bäst före-datum och minst hållbar till. När hon berättade att hennes mjölk var drickbar hela elva dagar efter bäst före-datum skrattade jag igenkännande. Eftersom jag växte upp med mjölkhinkar från grannen så visste jag knappt vad bäst före-datum standardmjölk mellanmjölk eller lättmjölk var för något förrän jag var femton.

Mjölken hämtades i hinkar med lock som ställdes i kylen. Morgonen därpå skummades den första grädden - som pappa alltid hade i kaffet - och man fick motsvarande standardmjölk. Nästa morgon skummades mjölken än en gång och man fick då mellanmjölk. Sur mjölk användes i bakning och matlagning så bäst före fanns liksom inte. Och om man mot förmodan fick en skvätt över så gick den till katten.

Skafferiet som söndagsläsning


Välskrivet om Klefstad förlag i DN idag. Om någon händelsevis skulle undra så är det fortfarande jag som har formgivit böckerna och fortfarande pappa som sköter all administration distribution och redovisning. Även att det inte verkade falla redaktören i smaken.

lördag, juli 11, 2009

Heliga helger

Först nu börjar jag inse värdet av helg. Att få sova ut ströva omkring läsa en bok och äta långfrukost. Och att helgen måste få vara fri från tidsbokningar synkningar och väntor. Helt ärligt är jag hellre ensam och fri än i sällskap och tidspressad.

torsdag, juli 09, 2009

För trött för att cykla

När jag lämnade reppen lite före nio ikväll insåg jag att det var läge att promenera hem. Efter att ha arbetat väldigt fokuserat väldigt länge får jag någon slags tunnelseende som fungerar fint framför datorn men inte alls på E6an. Det där hålet i gatan blir plötsligt oundvikligt när tankarna fortsätter kretsa kring förhandlingar och formuleringar.

Mest uttröttande är inte själva arbetet att sammanfatta eller skriva texter. Mest uttröttande är den sociala biten. Kunnandet. Allt ska kunnas. Vetas. Omdömas. Vem är vem och inte minst vem gillar vem. Vem som är ordförande för vilken grupp som har vilka medlemmar. Vilka länder som gränsar till vilka och var det senast var militärkupp. Varför just detta land engagerar sig i försvinnanden och nästa i trafficking. Kunskapen - eller bristen därpå - avslöjas obönhörligt i alla småkonversationer före under och efter en förhandling.

Ofta måste man lita på magkänslan och rena gymnasiekunskaper - för att inte tala om alla mellanstadietimmar då vi färglade världskartor och flaggor. Minns att en bekant till mig inte läser sk oklara källor - som kvällspress - därför att när det väl blir skarpt läge så minns man inte var man läst bara att man läst. Så min bekants sätt att hantera kunskapskraven var att alltid bara läsa godkänt material. Själv är jag såklart alldeles för nyfiken för att hålla den dieten - vilket också försvårar mitt liv avsevärt. Ständigt är jag mil ifrån att vara tvärsäker.

Men peppar peppar blir det oftast rätt och jag är väldigt glad för mitt goda omdöme att ibland faktiskt bara vara tyst. Många gånger handlar det också mer om nervositet än kunskap. När en diplomat idag började staka sig under en förhandling och helt blockerade vilket år det är i år - var det inte bara skadeglada utan i högsta grad medkännande skratt som hördes i lokalen. Alla har vi varit där och alla kommer vi dit. Iaf alla vi som vågar utsätta oss för denna kunskapskonkurrens.

Tröttheten kommer till viss del också av att vara junior. Eftersom jag har upplevt den andra änden - som Q i Lund och som Mac backoffice på Handelsbanken vet jag hur lekande lätt det kan vara. Och ser verkligen fram emot att en dag nå dit även inom internationell rätt.

onsdag, juli 08, 2009

Oväntat svarslös

Igår blev jag presenterad för en arabisk diplomat som passionerat förklarade sin djupa villkorslösa och eviga kärlek till Jan Eliasson. Kärleken hade spirat och snart blommat under Jans magnifika ledarskap i Generalförsamlingen 2006. Stolt log jag ett brett leende tills jag fick frågan vad Jan gör om dagarna nuförtiden.. Någon som vet..?

Babushka kommer ta åver världen..!!!


Eller lite mer modest - så har underbare fine söte härlige generöse Jonny valt att kandidera till Robinson. Vilket trots allt betyder att även oväntade galna och strålande vackra Babushka finns med på ett hörn. Äntligen skulle det bli intressant att titta på Robinson igen - senaste gången var första säsongen 1998.. Jag har sagt det förut och jag säger det så gärna igen - mina vänner är underbara och när de står på tur för en TV-show kan jag verkligen rekommendera er att RÖSTA..!

tisdag, juli 07, 2009

Svalt FN i sommar


Åh. Minns att jag bloggade om japaners lättklädda kontorskultur. Nu ska FN slå in på samma väg. Me like.

Domedagskänsla

Ovädersmoln


Det märkligaste och märkvärdigaste med att bo i New York är nog ändå vädret. Åskoväder som är helt otroliga där vi sitter på ett kolmörkt kontor och ser blixtarna slå ner i höghusen runt omkring oss. Och efteråt solen som färgar molnen som stora rosa marshmallows. Och så ständigt denna fuktiga hetta. Overkligt är bara förnamnet.

Sol rakt genom reppen


Faktiskt så trodde jag att det var Manhattanhenge förra fredagen - men nu när jag läser vad jag skrev förra sommaren inser jag att det nog var lite tidigare. Hur som helst. Maffigt att se solen gå rakt genom reppen.

söndag, juli 05, 2009

Cykelvardag


Och nu när jag ändå går igenom en massa foton kan jag inte låta bli att lägga upp ännu en cykelbild. Så här ser det ut när man trampar hem om kvällarna. Fast just detta är nog snarare femte än andra avenyn.

Sopsortering i lunchparken


Ser kanske inte helt välorganiserat ut men ändå fint att Tudor Park - där vi lunchar allt som oftast - har sopsortering.

Mycket fred på jorden


Noterade denna skylt i mataffären härförleden. I mataffären. I USA. Detta land är så väldigt motsägelsefullt på så väldigt många vis.

Erfarenheter från andra sidan


Som Q i Lund lever man i ständig symbios med nationens grannar. Arbetsåret inleds med införmöten för att övergå i underhandmöten för att slutligen övergå i sammanfattande möten. Alltid i en air av tyst diplomati. Någon enstaka gång skademinimering. Men jag upphörde aldrig att förvånas över hur dessa grannar bosatt sig bredvid en nation och sedan var så vansinnigt krävande. Iaf vissa av dem.

Nåväl. Nu är jag grannen. Och när Prideparadens efterfest brakade loss som bäst i Tompkins Square Park runt småtimmarna förra söndagen så var det faktiskt jag som snällt stoppade proppar i öronen och lugnt sussade vidare. Fint att jag kan leva som jag lär..

Kvartersbion


Igår träffade jag en israelisk fotograf. När jag visade enda bilden jag hade i kameran blev han blev helt lyrisk och sen pratade vi fotografi och kameror i säkert en halvtimme. Lärde mig ta bort det gula i inomhusfotografier utan blixt. Men ännu inte om det finns en profil.

Bilden är tagen på väg hem från reppen i torsdags. När jag passerade bion på andra avenyn skulle de precis byta bokstäver. Tänk att ha bokstavsbio 2009. Själv gillar jag fotot både rent grafiskt för alla assymetriska linjer och vinklar och rent historiskt för att USA på så många vis fortfarande befinner sig på 60-talet. Och så givetvis för de obligatoriska newyorkska byggnadsställningarna. Scaffolding.

lördag, juli 04, 2009

Blandade värderingar


Givetvis blev jag väldigt besviken på den som tog fram Sveriges EU-material. Slips och scarves. Så könsrollsbundet det bara kan bli. Vad hände med tankar kring nyckelsnodd USB-minne och de - i New York Bryssel och Genève - så användbara paraplyerna.

Men blev iaf glad att någon är nytänkande när EU-ordförandeskapet invigdes på Skansen. Notera att två kvinnor i danstruppen har den traditionellt manliga klädseln och en man den traditionellt kvinnliga. Dessutom har en av dansarna verkligen buffat upp sitt afrohår. Så ser det ut som att två av kvinnorna gifter sig mot slutet. Stort.

Med gårdagens facit kan man ju ana att kd ligger bakom den förra.

fredag, juli 03, 2009

kd förespråkar normaliteten


Visst har jag tänkt tanken förut - men när jag återvände till Sverige från Georgien så fick jag en sån otrolig respekt för alla de människor som lever det liv jag inte lever. De som varje morgon går till arbetet, som investerar i radhus eller villa, som har två barn, en bil och en hund, som storhandlar, källsorterar, semestrar och allt detta med jämnt humör och goda vänner. Det är ju tack vare alla dessa människor som Sverige kan vara en demokrati utan korruption - och tack vare alla dessa människor som jag kan leva mitt liv över hela världen.

När jag på Aktuellt hörde en bit av Göran Hägglunds tal i Almedalen blev jag helt chockad. Istället för att ta till sig att detta svenska folk är en blandning av socialdemokrati bondesamhälle protestantism folkrörelse företagande och integration - så menar han att det är den goda hyggeliga svenska normen - som nu attackeras av vänstern.

Med olika exempel ondgör sig Göran Hägglund över vänsterns angrepp på den sk normaliteten. Och avslutar med orden "[...] och på förskolan får barnen veta att deras lekar måste vara könsrollsneutrala". Brrr. Om Göran Hägglund gör könsneutralitet till vänsterns sak och därmed Alliansens fiende så blir jag riktigt orolig. I så fall har vi gått en så där femtio år tillbaka i ett enda steg. Minst.

Efter denna snutt ville jag lyssna på mer och inser att han dessutom saftigt smädar Pirate Bay för att de sålt sitt projekt för 30 miljoner. Så då handlade allt ändå om pengar häcklar Hägglund. Men kära nån. 30 miljoner är ju ingenting i sammanhanget - och dessutom exakt just det belopp som Pirate Bay förmodligen måste betala efter rättegången.
Noterar i svenskan att det är 60 miljoner men att svt tänkt som jag.

Om kd ska vara ett framtidsparti bland fyra så är jag mörkrädd. Hur kan en så stockkonservativ politiker anklaga vänstern för att vara bakåtsträvare. Gör vad som helst. Ta in Piratpartiet eller Miljöpartiet i Alliansen. Bara inte mer normalitet och konservatism. kd är så långt ifrån liberala tankar och individualism som man bara kan komma.

onsdag, juli 01, 2009

Och så har vi passerat midnatt...


...18.00 lokal tid och Sverige är nu ordförande för Europeiska Unionen. Lite historiskt känns det trots allt att sitta på 46e våningen mitt i ett mörkt och kusligt åskmoln med blixtar som spön i backen redigera kontaktlistor med Sveriges EU-logga.