måndag, april 30, 2007

Dagens City

Kunde ju mutat fotografen för ett lite bättre foto... Men Caroline blev kalas! Nu är det off to frukost och skumpa. Ses i parken sweeties!

mingla

Ett av mina absoluta favvo-ord och högaktuellt Siste april. Det känns som att vi har minglat forever, men faktiskt är det inte mycket mer än tjugo år gammalt i svenskan. Att mingla innebär att umgås informellt med en större grupp personer. Den borne minglaren tar varje tillfälle i akt att presentera sig, uppdatera sig och - ursäkta sig. Om man stannar alltför länge vid en och samma person upphör nämligen själva mingeleffekten.

Ordet är - inte helt oväntat - ett lån från engelskan. Belägg från 1450-talet, med ursprung i medeltidsengelskans myngen (to mix) och dessförinnan gammelengelskans mengan som är besläktat med among. Engelskans mingla innebär att blanda, utan att sammansmälta. Apropå detta skriver Focis den inte helt politiskt korrekta, men ändå väldigt talande förklaringen: ”on the streets three classes mingle but do not mix”.

söndag, april 29, 2007

Missa inte morgondagens City..!

När jag i onsdags slet som mest med registrerade poäng och ett ständigt svikande Ladok ringde telefonen. En skön Tara som jag var ute och bellade med i Köpenhamn för över ett år sedan, och som nu är journalist på City. Medan hon pratade på om hur hon trivdes fina fisken på tidningen och fått mitt nummer av Gustav - höll jag på att spricka av nyfikenhet. Jodå. Haha. Det är inte utan visst underhållningsvärde.

Grejen var den att Tara skulle skriva om Siste april i Lund. Hur den ultimata dagen ser ut. Och då kom hon att tänka på mig. Inte utan att jag blev smickrad när jag glatt tackade ja och tog med mig Caroline till intervjun dan därpå. Efter en härlig intervju i gröngräset i Stadsparken och en liten fotosession var jag mer än nöjd. Det är precis så här lagom glassigt livet i Lund är och ska vara tänkte jag. Att Silvia i det ögonblicket gled förbi tre meter från oss, föll sig alltså helt naturligt.

Artikeln publiceras i morgondagens City.

Fantastiskt fina modefoton

















Tagna av australiensiske modefotografen Nicholas Samartis.

Highlights från söndagstidningen

För en gångs skull fångade förstasidan mitt intresse, och jag har nu suttit med stor smarrig frukost och tidningens alla delar spridda över sängen större delen av förmiddagen. Enligt förstasidan är den nya heta trenden nämligen löpning, som börjar återfå sin forna 80-talsglans. Härligt! Och faktiskt - först på senare år har jag fått sällskap till löplabbet och frågor om mina rundor.

På samma sida står ett par rader om att Ebba Lindsö ångrar att hon blev chef för Svenskt Näringsliv. Att hon inte var rätt person för posten. Och ärligt talat, när hon själv säger "Man blir ödmjuk av att vara med om något man inte väljer att vara med om." är jag inte sen att hålla med. Om man ser sig själv som en produkt som utan egen fri vilja har blivit tillsatt, så är man definitivt inte material för en av Sveriges viktigaste och mest drivande poster!

När jag fått upp ångan går jag vidare på utrikesnyheterna och hittar något annat än krig mind you! Nämligen en artikel om den väldigt pragmatiske miljöaktivisten Frederic Hauge. Han pekar på det uppenbara - att vi måste utveckla vår livsstil istället för att backa den. "Vi räddar inte världen genom att duscha mindre. Rensa hellre koldioxidutsläppen på de 4 900 kraftverken där det är praktiskt möjligt." Kostnaden skulle enligt Hauge inte överstiga USA:s kostnad för Irak-kriget. Vilket iofs är en ganska gigantisk summa.

Och finally - Norge-vitsar på amerikanska stavas Mexico. Hur får man in 500 mexikaner i en bil - öppna dörrarna - är en klassiker. Befriande att få läsa Karin Henrikssons notis om Gustavo Arellanos kolumner ¡Ask a Mexican! i OC Weekly. Artiklarna är provocerande politiskt inkorrekta, men på så vis också som mest träffande.

lördag, april 28, 2007

Silvia och jag i Stadsparken
















När jag av oklar anledning befann mig med pressfotograf i Stadsparken i torsdags såg jag plötsligt en man i kostym som sakta gick genom parken. Märkligt tänkte jag och vände mig om mot fotografen som plötsligt var borta. Jomen. Visst gick Silvia bakom mannen i kostym och visst var fotografen snabb som katten. På fotot i City igår så ser man Silvia le mot höger. Hon ler faktiskt mot mig som står tre meter åt sidan - utanför bild. Lite skoj.

Utmattad...

När jag kom hem vid elva-tiden igår slog jag på TV:n och satte mig på sängen. Vid halv fem i morse vaknar jag av att jag fullt påklädd är helt insnurrad i mitt duntäcke och undrar varför alla lampor lyser. Erinrar mig att jag vaknade när testbilden gick igång, men att jag var alldeles för utmattad för att stänga av. Måste ha sovit mig igenom myrornas krig en hel halvtimme innan TV:n autodog. Dessutom helt nykter. Känns nästan som när man var liten och fick bäras ur TV-soffan sluddrandes att man inte alls sov...

söndag, april 22, 2007

snobb

Ordet myntades redan 1847 i William Thackerays Book of Snobs, och kom iom översättningen 1861 till Sverige. Ursprunget är aningen omtvistat. Den skönaste förklaringen är s. nob. dvs den som var sine nobilitae eller på franska sans nobilité. Den inte lika festliga förklaringen är att det kommer av skotska för skomakare.

I vilket fall som helst tar sig en snobb friheten att se ner på sin omgivning. Snobben är ytlig, mallig, brackig och dessutom ofta ett riktigt modelejon - ett ord som används bara alltför sällan..! Snobberi betecknar någon som agerar snobbigt, medan snobbism snarare beskriver litterära och estetiska strömningar. Snobben har fö inget lätt liv. Så mycket som så lätt kan bli så fel. Klackringar, lillfingrar, tillrättavisningar...

lördag, april 21, 2007

Alldeles alldeles alldeles underbart...

Har precis varit ute en runda. Nymåne och stjärnklart, men annars så mörkt det bara kan vara. Det är så vackert att det gör ont.

Äntligen hemma på Klefstad

Har tillbringat mina tre senaste dagar i paradiset. Visserligen ett något annorlunda paradis eftersom större delen av min skog har blåst ner. Så torsdagen spenderade jag på mina tre nya kalhyggen. Men ändå. Det luktar trä och kåda, är lagom lerigt och fantastiskt fantastiskt fint. Ännu finare eftersom skogen är försäkrad och virket var användbart..

Dagen idag har jag istället spenderat med nedfallna träd i trädgården. Vilket makalöst arbete. Ett helt träd tar ca två timmar att flytta till en vagn och sen köra till vår fina depå, där det sen (förhoppningsvis) ska flisas. Bara det att ingen är frivillig än. Eller ja, jag skulle gärna gjort det om det inte vore för att det vankas Siste april i Lund snart...

Känns lite schizo att pricka in vårbalen och skogsbruk på en och samma vecka. Måste erkänna att jag skrattade lite när jag klättrade omkring på pappas gamla vagn från 50-talet - det kändes väldigt långt från förra helgens eskapader.

Men som alltid är det sjukt roligt att köra traktor och åka vagn, så jag var som ett barn i en godisaffär idag. Pappa har varit väldigt road. Själv jiddrade jag hela dan om att bonde är Sveriges farligaste yrke, men tyvärr såg jag precis att det bara är en myt. Haha jag som var så på det! I vilket fall som helst är det lätt det roligaste..!

torsdag, april 19, 2007

Confessions Tour på tåget till Linköping














Något av det absolut bästa som finns är att sitta på ett tyst svalt tåg genom Sverige. Landskapet flyter förbi medan nypoddade Confessions Tour vilar som bomull i öronen. Ingen stress. Inga krav. Magiskt.

tisdag, april 17, 2007

Underbar tisdag med Madonna

Försöker strukturera mitt liv en aning idag. Det är ju trots allt tisdag och ännu en tentapoäng har tickat in i Ladok. Hittills 25 poäng klara den här terminen. Magiskt.

Trillar in på Madonna.com och blir helt såld. Live är som bekant inte riktigt min kopp te, men Erotica på Confessions Tour kan vara det underbaraste på länge. Åh. Inte utan att man blir sugen på att börja spela igen...

måndag, april 16, 2007

Dagens shopping















Säsongens obligatoriska besök på Löplabbet i Malmö är nu äntligen avklarat. Löplabbet kan vara det bästa. Tog med de gamla slitna och fick en uppgradering av samma sko. Perfekt. Ingen provning, bara skorna i handen och hem igen. Förutom att jag velade hur länge som helst om aerobicsskor i 9 eller 9 1/2. Fortfarande inte bestämt mig - men niorna står i hallen.

Och med ett par sprillans nya turkosa Complete Phasis IV i White/Vivid Blue/Steel Grey finns det inget val. Otroligt vilken känsla. Guldklimparna satt som smäck och säsongens första mil var den lättaste någonsin. Perfekta skorna för den med normala fötter, något höga fotvalv och ett i det närmaste perfekt löpsteg - yes that's me!

söndag, april 15, 2007

jippo

Kommer med största sannolikhet av engelskans slang för gypsy - zigenare på svenska. Jippo betyder evenemang, tillställning, eller spektakel, ofta av större karaktär, men har mer och mer tagit formen av skön slang för något som är allmänt rörigt eller oklart. Skön ekonom dryftade apropå mobilspringet på Eden att det var "totalt jippo". Kan ha något negativ innebörd, och bör därför användas med försiktighet i vissa sammanhang.

Malmö vårbal...!













Efter en magiskt oklar hemtenta i veckan fanns det bara en sak att göra... Ge allt på Malmös vårbal. Oh my gosh, det har varit årets i särklass roligaste dygn...! Supersoft middag med balens säkert skönaste marskalk, Cecilia, och sen den givna mellanfesten, som i svår konkurrens blev hos Carl. På mellanfesten fick jag även veta att någon jag aldrig har sett, har kartlagt mitt liv och ser mig som sitt livs kärlek. Mycket fascinerande. Sköna bilden ovan visar min och Filips mycket ostadiga, men väldigt glada väg tillbaka till AF. Notera även Tiger som fortfarande är med oss.

Efter en ännu intressantare upplevelse på McDonalds i förmiddags... blev det så äntligen LUNCH. Hängde med favvo-Nils som hade varit hemma och harvat (!) och givetvis gårdagens partners in crime Filip och Gustaf. Spanet var svårspanat, så jag kilade hem ensam men väldigt nöjd vid.. sju? åtta..? Nästa stopp blir galoppen siste april.
Oh gees är det som gäller då!

torsdag, april 12, 2007

Åh gosh vad begåvat..!














Direkt från min dagliga dos nödvändiga accessoarer...

Tentasurfar...

Det är ju helt magiskt vad spännande sidor man hittar på nätet när man letar citat till sin hemtenta - en sådär tre mitt i natten. Svenskans ledarblogg har ett ovanligt långt inlägg om att mänskligheten är fredligare än någonsin. Bilden är känd för den som läser internationell rätt, men tyvärr visas den sällan i media.

Precis när jag skulle börja skriva min hemtenta för två dagar sen läste jag förresten Germania och blev väldigt full i skratt. Värst vad de är ute och seglar efter sin moralkompass.

Samtidigt som Germania kategoriskt delar in världen i hopplösa u-länder med diktatorer - kontra västvärldens fantastiska demokratier, analyserar jag i min hemtenta hur USA bryter mot i princip all internationell humanitär rätt iom sina fångar på Guantanamobasen.

Och läser om min gamla favvo Hans Rosling i (pappersversionen av..) DI Weekend. Ja precis, det är han som försöker förklara för oss hur förlegat det är att dela in världen i U- och I-länder. Det visar på dålig förståelse för världsutvecklingen de senaste 30 åren. Jojo.

tisdag, april 10, 2007

LHC spelar igen









Ikväll 19.00 är det dags igen. Ladda med matchguiden, bakgrundsinfo eller varför inte Sportbladets alldeles egen Hockeyblogg...! Notera särskilt den populära stavningen på dommarna.

Egon i vägen för vettig diskussion

Eftersom Carl Bildt bloggat så lite över påsken har man ju haft tid att läsa även kommentarerna. För en gångs skull. Men den tiden kunde varit bättre spenderad. Hur kommer det sig att vissa personer ids lägga en kommentar om påskvädret..? Och hur kommer det sig att inte en enda kommentar rör det ämne som Bildt faktiskt skrivit om, nämligen Ukraina..?

Kommentarerna lever sitt eget liv, där karaktärerna får utlopp för sina tjugo år gamla politiska frustrationer. Vi-som-vill-synas-med-Bildt-men-med-vår-alldeles-egen-agenda. Typ. Kommentarerna rör nästan uteslutande brännpunkts debattartikel om svensk USA-vänlig utrikespolitik, tar en vända över den klassiska Reagan-Clinton-motsättningen. Och så den senaste kommentaren - den tydligen oundvikliga jämförelsen mellan Carl Bildt och Olof Palme. Okej. Vad händer i Ukraina egentligen? Och varför är det ingen av Carl Bildts kommentatorer som verkar bry sig?

Att Ukraina har nya motsättningar i inrikespolitiken kan vara en av de intressantaste, och också mest angelägna nyheterna på länge. Vitryssland och Ryssland är liksom redan uträknade från allt vad demokrati heter, och precis som Jan Blomgren skriver i SvD så är Balkan och Ukraina de enda fd Sovjetstaterna som visar sundhetstecken. Framförallt genom en öppen och relativt obunden press. Om Ukraina är någorlunda demokratiskt och öppet, finns en stor chans att därigenom påverka även Ryssland och Vitryssland.

DN beskriver situationen som fullständigt politiskt kaos och verkar inte se särskilt många ljusglimtar, utom möjligtvis just Carl Bildts insats. Fair enough.

söndag, april 08, 2007

kaxig vs kartig

Nu när LHC gör segertåg genom landet är det dags för lite östgötska..! Kaxig är mer vedertaget än man kan tro vid en första anblick. Ordet kommer av kaxe - potentat eller mäktig man. Förmodligen kommer det i sin tur av ordet kaggse, som betyder den med stor buk. Ordet kaxe är 1550-tal medan den östgötska motsvarigheten kartig bara är barnet i jämförelse - 1750-tal. Ordet kartig kommer förmodligen av det isländska ordet kat - pojke. Kartig finns också i ord som äppelkart, och betyder då omogen.

Kaxig är ett av mina favvo-ord och jag ser en kaxig person som framåt och självständig. Men i vissa sammanhang så kan det även betyda snudd på dumdristig och ohörsam. Att något är kaxigt kan faktiskt betyda att det är otippat. Detta väldigt komplexa ord fungerar även utmärkt som verb - att kaxa sig är att plejja lite.

Veckans ord varje söndagkväll

Som Q skrev jag ett veckomejl om nationen i synnerhet och studentlund i allmänhet. För att folk skulle läsa just mitt veckomejl och - my gosh - inte alla de andra nyhetsbrev som ständigt skickas ut, ville jag skriva något roligt längst ner. Medan jag satt vid mitt skrivbord och tänkte högt satt en av mina utskottschefer i soffan och tittade på mig med allt större ögon. Så bad hon mig helt ärligt om en ordlista - för hon förstod inte vad jag sa. Asså shit vad det slirar nu, greppar inte ett smack. Typ. Jag insåg att hon gett mig lösningen.

Varje söndagkväll skrev jag om ett av alla mina ord. Detta veckans ord blev en succé - som jag tänkte jag skulle återuppta här på min blogg. I början kommer det bli lite reruns från mitt mejl. Men så snart jag fått ordning på bloggen kommer det sprillans nya!

Och för den som anser att mina ord är ovetenskapligt beskrivna, kanske behöver ytterligare förklaring eller bara är alldeles alldeles underbara - feel free att kommentera så mycket ni vill.

LHC vann...!

Helt underbart verkligen. LHC slog MODO med 2-1.






Vanligtvis kan man frossa i sportsvenskans alla uttryck, men dagens skörd var mager. Kommentatorna naglade iaf spelets kärna: "Linköping är de minst utvisade i slutspelet - två minuter kortare än MODO - så Linköping är snälla". Åh det är klart - god och glad kexchoklad. Hur kan Cloettasponsrade spelare vara annat än snälla..?

Det allra allra bästa med LHC i slutspel är att svenska folket äntligen får höra oiktit häli öschötska en stunn - i oikstevi o allt. Och kommer att inse att östgötskan ÄR Sveriges i särklass sexigaste dialekt.

Mamma och pappa satt i vippen under matchen så om ett telefonsamtal så blir det snart en liten uppdatering här. Stanna tuned!

Tredje gången gillt kanske?




Efter att ha provat mig igenom LinkedIn och Mujabi så har jag nu hamnat på Facebook. Måste säga att jag är lite kluven till dessa nätverkssidor. Visst är det fantastiskt att få tag i anonyma bekanta, som varken har blogg, märkligt namn eller dåligt rykte. Men samtidigt är gränssnittet så vansinnigt tråkigt. Inga spännande features eller större möjligheter att sätta sin egen prägel på sidan. Ah well. Detta tredje nätverk är absolut värt ett försök. Återkommer när jag har tagit ställning för eller emot...

lördag, april 07, 2007

Äntligen...

...är det dags för mig att ta upp bloggandet igen! För den som minns så var jag tidigare en av redaktörerna för Discobelle - denna underbara tillflyktsort för oss houseälskare. Min favvo-artikel kan vara den om Lisa Loud, eller kanske om Malmö By Night. Men allteftersom mina co-editors byttes ut kom sidan mer och mer att handla om hiphop och allt mindre om glammig discohouse... Denna dekadens i kombination med tidsbrist ledde till min definitiva punkt för bellandet.

Sedan sist har jag varit Q för Östgöta nation, vilket kräver ens totala engagemang, tid och uppmärksamhet - dygnet runt. Under hela året skrev jag ett färgkodat och fantastiskt allmänbildande veckomejl - lite för att döva abstinensen från bloggandet. Men utan veckomejlet är abstinensen oöverstiglig och jag har därför bestämt mig för en blogg. En Elina-blogg. Kan det bli bättre...?